Kan tillåtas i PL igen – efter 23 års förbud

Foto: Craig Brough/X01095/TT
”Säkra ståplatssektionen” på Celtic Park.
FOTBOLL

1994 förbjöds ståplats i England.

Nu, 23 år senare, kan förbudet vara på väg att hävas.

– Det råder ingen tvekan om att fansen vill det, säger Mark Miles, arrangemangsansvarig i West Bromwich.

Det var efter Hillsborough-katastrofen – där 96 Liverpool-supportrar dog efter att ha blivit ihjälklämda på läktaren – som engelska myndigheter började lobba för ett ståplatsförbud i engelsk fotboll.

1994 infördes förbundet.

Nu kan det hävas.

I alla fall till viss del.

”Väldigt intresserade”

Premier League jobbar nämligen tillsammans med klubbarna för att komma fram till en lösning. Bland annat har man sneglat på skotska Celtic som har en så kallad ”säker ståplatssektion” som rymmer 2 900 åskådare. Och förhoppningen är att prova om det fungerar även i England.

West Bromwich har fått frågan om de kan tänka sig att agera ”försökskanin” och Mark Miles, arrangemangsansvarig i klubben, är positivt inställd till det.

– Vi är väldigt intresserade. Och det här är något jag har framfört muntligen vid tidigare möten, säger Miles enligt BBC.

”Kan skapa unik atmosfär”

Dels krävs att lagen ändras, dels att experimenten faktiskt fungerar.

– Men det råder ingen tvekan om att fansen välkomnar det här, och att det skulle skapa en unik atmosfär på matcherna, säger Mark Miles.

Den ”säkra ståplatssektionen” på Celtic Park är i grund och botten en sittplatssektion. Men plaststolarna kan fällas ihop med hjälp av en stålpinne och dessutom finns säkerhetsstaket mellan varje stolsrad.

ARTIKELN HANDLAR OM