”Jag föraktar alla som inte visar tjejerna respekt”

Norske landslagsmannens starka inlägg inför EM

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mats Möller Daehli i norska landslagströjan.
FOTBOLL

Fotbolls-EM är i full gång.

Då slår norske landslagsmannen Mats Möller Daehli ett slag för alla kvinnliga fotbollsutövare.

”Jag föraktar alla som inte visar tjejerna respekt”, skriver han på Instagram.

Han spelade i Manchester Uniteds reservlag i tre år 2011–2013.

Men för Mats Möller Daehli, norsk landslagsman och nu proffs i St Pauli i tyska andraligan, var det inte alltid helt lätt att anpassa sig till den mansdominerande jargongen.

I ett långt inlägg på Instagram talar den 22-årige spelaren om en kvinnosyn i England som har gått åt rätt håll på senare år, men var något helt annat under hans egen del i landet.

”Jag möttes av en machokultur och en omklädningsrumskultur som var ny och obekant, och den har påverkat mig sedan dess. ”Visa inte att du är kall”, informerades jag på bänken där jag satt med shorts och t-shirt i minusgrader. Det var bara ett exempel på hur de ville härda oss och göra oss till vad de trodde var ”riktiga män”, skriver han och fortsätter:

”Äcklig inställning till kvinnor”

”I den fotbollskulturen jag var en del av var kvinnor och fotboll ett skämt. De var bara förlöjligade. Det var en äcklig allmän inställning till vad kvinnor bör vara och bör göra som var helt dominerande”.

I samband med att damernas fotbolls-EM nu har sparkat igång hyllar Möller Daehli spelarna som deltar i turneringen och tar starkt avstånd till alla som väljer att nedvärdera dem.

”Jag vet exakt hur hårt de arbetat, och det är hårdare än de flesta oavsett kön. Därför föraktar jag alla som inte visar tjejerna respekt och skriver skit i kommentarsfält för skojs skull. Tillsammans med attityden jag mötte i England för ett antal år sedan är det en påminnelse om att jämställdhet inte har kommit så långt ännu”.

Han avslutar:

”Vi måste börja stötta våra tjejer till hundra procent, och det börjar med oss män”.

ARTIKELN HANDLAR OM