Seger om löftet: ”Fått leva med det i tolv år”

Kaptenen blickar bakåt: Man var ingenting värt

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
FOTBOLL

2005 sa Caroline Seger att hon skulle avgöra hela EM.

Än har hon inte fått chansen att glömma det hon sa som 20-åring – och skulle inte göra om det.

– Jag har fått leva med det i tolv år, säger landslagskaptenen.

2005 togs då 20-åriga Linköpingsspelaren Caroline Seger ut i EM-truppen som yngsta spelare och skräll.
Men Linköpings supertalang kom inte till mästerskapet för att se och lära.
– Efteråt kommer alla veta vem Caroline Seger är. Jag ska avgöra hela EM, sa hon på en presskonferens.

Ett uttalande som kom till just i stunden men som följt med henne sedan dess.

Fortfarande samma person

Idag är Caroline Seger nybliven Champions League-mästare, OS-medaljör och kapten i landslaget som jagar sin första vinst i årets EM mot Ryssland i kväll.

– Jag är fortfarande en person som är väldigt skämtsam och som har glimten i ögat men jag tror också att jag lärt mig att det viktigaste är vad jag visar på planen, inte vad jag pratar om. Det som syns är också det ni uppskattar. Jag skulle inte göra om det...

Skrattar du åt det i dag, eller hur känner du kring det?

– Det måste jag göra. Först fick jag höra det från alla lagkompisarna, sen från alla kompisar, släktingar och vänner, och sen när jag inte avgjorde fick jag höra det från er (media). Jag har fått leva med det i tolv år. Någonstans tror bara att man måste göra sådana grejer längs vägen. Jag gjorde det tidigt så det var ju skönt.

”Hon vågar inte säga något annat…” 00:58

”Tänkte bara: ’Oh my God’”

Nu när du är äldre, kommer du med tips till de yngre om just de här bitarna?

– Jag kommer i håg att ”Kosse” hade någon släng i EM 2009 när hon gjorde något sånt här (håller pekfingret mot munnen i en tystande gest) när hon gjorde mål och då tänkte jag bara ’oh my god, nu gör hon samma sak som mig’. Det är klart att jag kan ge stöd och råd men jag tror att man måste lära sig av sina egna misstag och gå sin egen väg. Till syvende och sist tror jag inte att man lyssnar så mycket när man är mitt uppe i det. Men vill de prata vet de att jag finns.

Kan det också finnas en styrka i att ha frispråkiga yngre spelare som tar plats? Finns de idag?

– Jag tror att de finns mer nu än när jag var ung, men jantelagen är problemet i Sverige. Det är lite svenskt att folk tycker att man tar för stor plats. Men är du inte tillräckligt bra kan du inte snacka heller, tror jag. Du måste först spela bra innan du pratar annars blir det så himla fel. Men de spelarna finns inte i landslaget idag.

”Var ingenting värt”

Har du upplevt det som ett problem i din karriär, att andra har tyckt att du har tagit för stor plats?

– Ja, när jag gick ut och sa så som i EM. Jag kommer också ihåg att jag sa en massa grejer innan EM när man skulle möta Umeå. Att jag skulle ta ner Malin Moström. Man var ingenting värt när man möttes sen, det fick man äta upp. ’In med de nya ut med de gamla' sa jag också någon gång. Det fick man äta upp på träningar… Man måste ha respekt för de som faktiskt har spelat fotboll under en lång tid och är jäkligt mycket bättre än dig själv just då. Säger du vissa saker får du också äta upp det sen, det har jag lärt mig.

Pia Sundhage hyllar Caroline Seger som en av de som imponerat mest på henne inför och under EM och trots en speciell tid i Lyon den senaste tiden, med ont om speltid, säger lagkaptenen att hon är precis där hon vill vara fotbollsmässigt i sin karriär.

– Det tog bara tolv år innan alla visste vem man var, haha.