Henrik Rydström om Pontus Jansson-uppgifterna

Publicerad 2024-05-31

Pontus Jansson förekommer i en förundersökning där huliganer misstänks för bland annat våldsamt upplopp.

Hans lagkamrater i Malmö FF hade inga kommentarer.

– Det händer alltid grejer. Det är sällan bara frid och fröjd, säger tränaren Henrik Rydström.

Följ ämnen
Malmö FF

Pontus Jansson står över Malmös match i helgen mot BP, i samråd med klubben och utreds internt. Det efter att mittbacken förekommer i en förundersökning där 14 supportrar misstänks för bland annat våldsamt upplopp i Stockholm inför Malmös bortamatch mot Djurgården ifjol. Jansson är inte misstänkt för brott.

I förundersökningen, som snart blir offentlig, syns hur mittbacken lämnat ur känslig information om motståndarlag och varit i tät kontakt med personer i en av MFF:s våldsamma supporterfraktioner.

Medspelarna meddelades under gårdagen och samlades för träning igen i dag. De var förtegna om händelsen.

”Kris – det stämmer inte”

”Inga kommentarer”, var det återkommande svaret från spelarna.

Anders Christiansen var den enda spelaren som uttalade sig.

– Det är väl inte första gången i Malmös historia, eller under min tid här, att det har hänt något i Malmö. Och vi vet också här i Malmö att en liten sak blir till en jättestor sak. Det har jag själv också fått erfara, den gången då jag träffade en stol på väg ut från planen. Då blev det också en en stor sak i tidningen, men inte när andra gör det, säger han och fortsätter.

– Små saker här i Malmö blir uppblåsta till stora saker. Jag tycker att vi har varit duktiga på att hantera såna saker. Vi kan också stötta varandra. Det försöker vi att göra. 

Känner du någon oro att det ska påverka lagets prestation i morgon?

- Nej. Absolut inte. Det finns ingen oro i laget omkring det. Vi vet om att det blåser i Malmö, men vi är duktiga på att navigera i det. Så det som står i tidningarna att det är kris i Malmö stämmer inte.

Pontus Jansson missar matchen mot BP.

”Saknar en av, om inte den bästa mittbacken”

Henrik Rydström valde sina ord med omsorg..

– Som alla andra kan jag inte säga så mycket om det. Jag vill inte recensera det innan vi vet hela biten. Det vet jag inte just nu, så det är bara onödigt. Man gör fel, det gör man, och så får man stå för det. Sen får vi se var det landar. Jag kan bara prata om den sportsliga aspekten, inte så mycket annat, säger han.

– Vi saknar ju en av, om inte den bästa mittbacken i allsvenskan – också ur ett ledarskapsperspektiv. Men kortsiktigt så har jag spelare av kvalité i truppen för att ersätta, långsiktigt är det mycket svårare, som man såg med Anders (Christiansen) ifjol till exempel.

Rydström fick reda på det i går och berättar att det är helt nytt för laget. Han vill inte gå händelserna i förväg.

– Det händer alltid grejer. Det är sällan bara frid och fröjd. Det är väl Axéns morsa som skulle lösa det. Vi andra får slita ur ett ledarskapsperspektiv, säger han.

Henrik Rydström.

Utom hans kontroll

Han är noga med att det här är utom hans kontroll.

– Ja, så är det ju. Jag är inte med i det beslutet, och så tycker jag det ska vara. Det här är saker som går utanför mitt.

Rydström menar att man är van inom elitidrotten att saker och ting sker.

– Alla grupper inom elitidrott går igenom massa saker, som ni aldrig ser. Allt från att någons familjemedlem gått borta, till att någon är jätteglad, att någon är besviken över någonting. Det är... mycket drama ska jag inte säga, men det är livet. Jag försöker skapa ett förhållningssätt till att det här. Så att när vi kommer till matchen så stänger vi ute allt det här. Vi hade ju Anders-situationen (Christiansen) här ifjol, och det är olika saker och jag kan inte säga exakt hur varje individ kommer påverkas och tar det.