Nu siktar Marta på ”grand slam”

FOTBOLL

Kan vinna fem titlar i år – och sedan gå till tyska ligan

Med ett hattrick förde brassestjärnan Marta Umeå till seger i Svenska Cupen. Men världens bästa spelare kan lämna allsvenskan inför nästa säsong.

– Jag vet inte om jag spelar i Umeå nästa säsong, säger hon till Sportbladet.

Foto: bäst igeN Marta avgjorde cupfinalen för Umeå, och hyllades efteråt av tränaren Andrée Jeglertz för sitt hattrick.Foto: CAROLINA BYRMO

Det tog 14 minuter för Marta att ge Umeå ledningen med 2–0 i cupfinalen mot AIK på Skytteholms IP. När hon nästa gång klev in i handlingen var det som stor matchhjälte. Fyra minuter återstod och Marta hade precis avgjort med sitt 4–3-mål.

”Hon som är skillnaden”

Efter matchen öste Umeåtränaren Andrée Jeglertz beröm över Marta:

– Hon är oerhört viktig för oss. Det är världens bästa fotbollsspelare och har avgjort en del matcher för oss. Ibland är det hon som är skillnaden mellan lagen. Som i dag (i går), om man tittar i målprotokollet.

För en knapp månad sedan vann Brasilien finalen i de Panamerikanska spelen mot USA med 5–0. Marta stod för två av målen. Efter seger i Svenska Cupen återstår nu ett VM-guld och seger i allsvenskan för att Marta ska få sin ”grand slam”.

– Det känns jättebra inför VM. Jag försöker att inte tänka på pressen, som är lite jobbig för mig, utan i stället fokusera på vad jag vill göra för mitt lag.

Siktar på VM-guld

Och vad är det?

– Jag vill vara med och föra Brasilien till titeln, till guld.

Hur ser du på din framtid i Umeå?

– Det är inget jag tänker på nu. Efter VM vill jag komma tillbaka och avsluta säsongen med SM-guld. Sedan ska jag tänka på framtiden.

Förra året blev Marta vald till världens bästa spelare och är efter framgångarna i landslaget stekhet på den internationella marknaden.

– Det är inte säkert att jag spelar i Umeå nästa säsong.

Vilken annan liga skulle kunna vara aktuell?

– Ja, det är bara Sverige och Tyskland som har bra ligor.

Jonatan Fast