Edström – PSV:s spion

FOTBOLL

Svenskproffset hjälper Eindhoven: ”De brukar ringa”

Helsingborgs hot i Uefa-cupen: Elva PSV-spelare och Ralf Edström.

Den förre skyttekungen ska hjälpa sin gamla klubb.

– De brukar ringa ibland och kommer säkert att göra det nu också, säger Edström till Sportbladet.

Foto: gammal hjälte Ralf Edström är invald i PSV Eindhovens Hall of Fame, och ska hjälpa klubben att lära sig mer om Helsingborg inför mötet i Uefacupen.

Räkna med att PSV kommer att veta det mesta om HIF inför dubbelmötet. Scouter ska skickas till HIF:s träningsläger och Ralf Edström ska tas till hjälp. Edström tror på en tuff match för HIF:

– Sportsligt sett är det svårt. PSV har ju spelat i elva raka Champions League. Men det lär ju bli roliga matcher, säger Edström som vunnit två liga- och två cup-titlar i Holland med PSV.

”Var bättre förr”

Hur stora chanser har Helsingborg?

– PSV spelar offensivt och HIF gillar att kontra, sen tror jag att PSV var bättre för ett par år sedan. Jag skulle säga 75–25 till holländarnas fördel.

Vad betyder Henrik Larssons medverkan för dubbelmötet?

– Oerhört mycket. Omotoyossi är också farlig, men Henke spelade ju fram till 10 av hans 14 allsvenska mål, säger Edström.

Uefacup-lottningen togs emot med glädje i Eindhoven. Mest för att den holländska storklubben slapp möta Fiorentina, Tottenham eller Spartak Moskva.

– PSV ska inte underskatta Helsingborg, men de borde vara ett bättre lag, säger Frans van den Nieuwenhof på tidningen Eindhoven Dagblad.

Nyheten om att Henrik Larsson tvekar om framtiden har nått Holland. Och respekten för Henke är stor:

– Jag tror knappt att de vet en enda spelare, förutom Henke från tiden i Feyenoord, säger Frans van den Nieuwenhof, som också tycker att PSV blivit sämre.

Saknar Cocu

– De har blivit sämre de senaste år. Saknaden efter Philipp Cocu är stor och Chelseas Alex saknas i defensiven.

PSV befinner sig precis som Helsingborg i en märkligt tränarsituation. HIF:s Stuart Baxter avgick minuterna efter matchen mot Bordeaux och någon ersättare har ännu inte hittats.

PSV:s Ronald Koeman gick under november till Valencia och laget tränas just nu av nödlösningen Jan Wouters. Han ska ersättas i januari av Sef Vergoossen.

– Det är lite instabilt i klubben just nu. Det är ganska nytt lag och organisationen är inte så stark, säger Frans van den Nieuwenhof.