Bajens sju ödesdagar

FOTBOLL

Tre matcher på en vecka – då vilar sig Bajen i form

Foto: sista passet Paulinho och hans Hammarby hade ett enklare träningspass på Årsta IP i går inför dagens derby.

Mycket vila och väl­planerade träningar. Så ska Hammarby klara ödesveckan som startar i dag.

– Det är tre oerhört stora matcher som väntar, säger tränaren Tony Gustavsson.

Precis som senast lagen möttes är det Djurgården som har det bästa utgångsläget. Hammarby måste vinna för att inte tappa mark, mark som kanske blir omöjlig att ta igen.

– Jag tycker kanske inte att det är exakt samma läge, men jag håller med om att det är en match av sexpoängs­karaktär. När vi möter ett lag som ligger före oss i tabellen så är det klart att vi ser att det är en väldigt viktig match, säger Tony Gustavsson.

Hammarbytränaren har ett delikat uppdrag framför sig den närmaste tiden. För det handlar nämligen inte bara om kvällens drabbning på Råsunda. Hammarby har tre tunga, viktiga matcher på sju dagar.

”Måste fokusera”

– Varje match som sådan är oerhört stor och digniteten på matcherna är stor. Men det gäller att vi klarar av att fokusera på en match i taget, säger han.

Tränarsnack med andra ord. Samtidigt hymlar inte Gustavsson om att han måste tänka längre än så. Det här är en period som sliter på hans spelare.

– Den här veckan har vi försökt ladda maximalt för att ladda energi. Vi har haft så djävulskt mycket matcher. Under de här sju dagarna har vi haft tre dagar ledigt och tränat tempopass så jag tror att när vi går in i den här veckan så kommer vi att sprudla av energi.

Vad vill du att spelarna gör när de är lediga?

– Framförallt är det vila. Återhämtningen är extremt viktig.

Ligga på sofflocket?

– Ja, bland annat. Men också att vila mentalt. Att träffa sina vänner, att träffa nära och kära. Att aktivera sig med något som inte har något som helst med fotboll att göra.

Nya förutsättningar

Nu är vilan över och första testet kommer i kväll. Förra gången gick det bra. Hammarby vann med 2–0. Något av en taktisk seger för Gustavsson.

– Det här är en helt ny match och Djurgården har säkert pluggat på. Men vi har en större repertoar i vårat anfallsspel i dag, säger han.

HAMMARBYS TRE NYCKELMATCHER

Och så har de förberett sig för det tuffa schemat

ARTIKELN HANDLAR OM