Bara fyra arenor i Italien håller måttet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-05

Resten kan få spela utan publik

Rom (TT-Reuters-AFP)

Majoriteten av de italienska fotbollsklubbarna på elitnivå riskerar att få spela sina hemmamatcher inför tomma läktare. Samtliga arenor som inte uppfyller säkerhetskraven kommer i framtiden att stå tomma. Det säger Italiens inrikesminister Giuliano Amato.

Uttalandet kommer som en följd av kravallerna i serie A-derbyt mellan Catania och Palermo i fredags där en 38-årig polisman dödades sedan han fått en hemmagjord bomb inkastad i sin bil. Samtliga matcher i Italien har sedan dess ställts in på obestämd tid.

Enligt Italiens statssekreterare Luigi Scotti finns det för närvarande bara fem arenor i landet som uppfyller säkerhetskraven. För att uppfylla dessa krävs det videoövervakning innanför och utanför arenan, numrerade biljetter samt polisbevakning inne på arenan.

Enligt italiensk press är det dock i dagsläget bara fyra arenor som uppfyller dessa krav: Olympiastadion i Rom – där Lazio och Roma spelar – Juventus hemmaarena i Turin samt Palermo och Sienas arenor.

Kan bli spel redan till helgen

Inrikesministern Giuliano Amato satt på måndagskvällen i möte tillsammans med landets idrottsminister, ordföranden för Italiens olympiska kommitté och det italienska fotbollsförbundets ordförande. Han meddelade efteråt att klubbarna i fortsättningen inte kommer att kunna sälja biljetter låsta till sektioner för bortasupportrar och att polisen ska få möjlighet att anhålla, utan en fullmakt kopplad till fotbollskravaller, personer som begått brott upp till 48 timmar efter dådet. Allt för att öka säkerheten.

På onsdagen ska Luca Pancalli, ordförande för det italienska fotbollsförbundet, diskutera de nya säkerhetskraven i ett regeringssammanträde. Då ska också beslut tas när ligaspelet i landets högsta serier ska fortsätta. Enligt Pancalli är det inte omöjligt att seriespelet återupptas redan till helgen.

– Tekniskt sett så är vi redo för en omstart på söndag, säger Pancalli.

TT

Följ ämnen i artikeln