Här svarar AIK på Sportbladets frågor

avSportbladet.se

Nu svarar AIK på de många obesvarade frågor som Sportbladet ställde till klubben idag.

Här förklarar ordförande Johan Segui hur klubbens ledningen ser på relationen till Firman Boys och ungdomsledaren Johan Höglund.

Frågorna till AIK Fotbolls ordförande Johan Segui:

Johan Höglund säger i dag i er intervju att under en lång tid, på en direkt fråga från AIK, arbetat som en brygga mellan Firman Boys och AIK för att förbättra relationen. Hur kommer det sig att ni inte berättat det på frågor om hans aktivitet i Firman tidigare?

AIK: Vi hela tiden sagt att han inte är aktiv i Firman längre, det är vad som är relevant i hans roll som ungdomstränare. Hans historia har vi inte kommenterat överhuvudtaget.

Du har tidigare sagt att om det fanns några bevis för att han var aktiv i Firman under samma period som han var ungdomstränare. Ändrar Uppdrag gransknings nya uppgifter er syn på hans arbete under 2012? Om inte, vad tycker du saknas i det publicerade materialet?

AIK: Att han skriver på Firmans interna forum har vi inte känt till eftersom vi inte har tillgång till det. Det är naturligtvis olämpligt vilket vi har poängterat för tränaren när vi fick kännedom om det.

Lagkapten Nils-Eric Johansson svarade i dag att en anledning till att man ska ha dialog med Firman är att ”de blir arga” om den inte finns. Är inte det den terrorbalans du tidigare tillbakavisat som råder då?

AIK: Vi för en dialog med alla som jag sagt tidigare. Alla supportrar har rätt att säga sitt, därefter fattar AIK:s styrelser och ledning de beslut vi anser bäst.

I ett av Johan Höglunds inlägg på Sverigescenen, som Uppdrag granskning publicerat, menar han att valberedningen uppmanar Firmans medlemmar att komma och rösta för att få bort två styrelsemedlemmar som aktivt ska driva på regler om avstängningar för bland annat Firmanmedlemmar som brutit mot olika ordningsregler. Är inte det en typ av infiltration som du tidigare kallat ”omöjlig”?

AIK: Som jag sagt tidigare så är vi inom AIK:s styrelser och ledning av en annan åsikt. Vi har blivit tillsatta genom demokratiska processer, valberedningar samt val på årsmöten och stämmor. Att Firman tycker att ledningen gör ett bra jobb är inte samma sak som att Firman har tillsatt ledningen. Det är igen deras ord mot vårt.

Avslutningsvis, AIK har hela tiden propagerat för transparens i ert agerande som klubb mot både medlemmar och medier. Hur kommer det sig att du, klubbens ordförande, inte varit nåbar under två hela dygn för att besvara frågor från Sportbladets reportrar?

AIK: Det är enkelt att svara på, vi har arbetat nästan dygnet runt inför vår premiär i söndags. En premiär som lockade över 43 000 personer till Friends Arena, en premiär med en fullsatt familjeläktare, fantastisk stämning och inte en enda incident. Efter det har vi tillbringat tre dagar med att inte göra något annat än att prata med journalister. Vi har bortamatch på söndag och nästa onsdag har vi vår andra hemmamatch mot Malmö FF. Nu måste vi få möjlighet att koncentrera oss på vår kärnverksamhet, fotboll. Vi inom AIK står för öppenhet, både gentemot supportrar och press, inom rimliga gränser. Vi känner att det mesta är sagt i detta ämne och därför väljer vi att uttala oss i våra egna kanaler istället för att svara på frågor från varje journalist som ringer. Det är mindre tidskrävande.

Inga svar på frågorna till "Johan Höglund"

Frågorna som Sportbladet ställde till den ungdomstränare som kallats Johan Höglund står dock fortfarande obesvarade. De frågorna har inte AIK gett något svar på. Bland annat vill Sportbladet veta om Höglund anser att våld och idrott hör ihop, något han tidigare har gett uttryck för.