Premier League

Så ber The Sun om ursäkt

Av: 

Kalle Karlsson

FOTBOLL

The Suns förstasida efter Hillsborough var felaktig och fick en hel stad att bojkotta tidningen.

I dag ber man om ursäkt på förstasidan.

I går offentliggjordes en granskning av utredningen kring Hillsborough-katastrofen för 23 år sedan. En oberoende panel, tillsatt av regeringen, har granskat de 400 000 dokumenten och kommit fram till att polis och myndigheter försökte mörklägga sina misstag och att oskyldiga Liverpool-fans felaktigt beskylldes för att 96 människor miste livet.

Tidningen The Sun publicerade dagen efter en ökänd förstasida med rubriken ”The Truth” där man påstod att supportrar hade urinerat på poliser och stulit värdesaker från de döda.

Allt falskt.

Det fatala misstaget ledde till en bojkott av tidningen. Under den tiden då The Sun hade en upplaga på tre miljoner såldes endast några tusen ex i Liverpool.

”Översvallande ursäkt”

Dåvarande chefredaktören på The Sun, Kelvin MacKenzie, bad i går om ursäkt. The Sun har tidigare tagit avstånd från publiceringen och kallade det 2004 för ”det mest förskräckliga misstaget i vår historia”.

– Det hade varit bra mycket mer passande om jag hade satt rubriken ”Lögnerna” istället för ”Sanningen”, sa han.

– Jag vill framföra en översvallande ursäkt till folket i Liverpool.

Idag har The Sun tryckt en förstasida med hänvisning till klavertrampet för 23 år sedan. ”The Real Truth" (”Den verkliga sanningen”), lyder förstasidan.

Konkurrenten Daily Mirror kör en förstasida på samma tema. De har plankat The Sun-rubriken från 1989, men istället bland annat lagt till: ”41 liv kunde ha räddats”.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League