Tommy Berggren har avlidit

Av: Patrik Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Allsvenska skyttekungen blev 62 år

1 av 4 | Foto: Tommy Berggren, fotbollsspelare Sverige Djurgårdens IF, hissas efter fyra mål mot Landskrona 1978

En allsvensk legendar har gått ur tiden.

Tommy ”Baloo” Berggren spelade i Djurgården i 14 år och 1978 blev han den senaste ”blåranden” att vinna skytteligan.

Efter en tids sjukdom har han nu gått bort, 62 år gammal.

– Det första jag tänker på när det gäller Tommy är att han var väldigt snäll, säger gamle lagkamraten Tommy Davidsson till klubbens hemsida.

Det var bara en klubb som gällde för Tommy ”Baloo” Berggren.

Anfallaren var Djurgården trogen mellan 1968 och 1982 och hans prestationer i allsvenskan räckte hela vägen till landslaget, där han gjorde tre matcher och ett mål – mot Danmark.

Efter en tids sjukdom avled han under natten till tisdagen, blott 62 år gammal.

Tommy Davidsson var lagkamrat med Berggren i tio år.

– Det första jag tänker på när det gäller Tommy är att han var väldigt snäll. Det var inte för inte som vi kallade honom “Baloo” säger Davidsson, som numera är sportchef för Djurgårdens ungdomslag, till klubbens hemsida.

Började som vänsterback

Han började karriären som vänsterback, men skolades sedermera om till anfallare och gjorde totalt 55 mål på 291 matcher för klubben.

Säsongen 1978, hans första som anfallare, blev han allsvensk skyttekung med 19 mål och är fortfarande den senaste spelaren i Stockholmsklubben att bli det.

– Han var ett fysiskt praktexemplar och hade en oerhörd spänst. När han var som bäst gjorde han mål på allt, framför allt på nick. Men råkade han köra över en motståndare så klappade han om honom efteråt, säger Tommy Davidsson.

Ville ha vimpel i julklapp

Berggren förblev djurgårdare resten av livet och till jul hade han två saker på sin önskelista: en djurgårdsvimpel och biljetter till den sista matchen någonsin på Stadion.

”Djurgården Fotboll kommer aldrig att glömma ’Baloo’. Våra tankar går till hans familj och anhöriga”, skriver klubben på sin hemsida.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.