Zlatan hjälte igen – räddade Sverige

Av: Fredrik Jönsson, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: AFP

Sverige undvek historiskt fiasko - tack vare Zlatan Ibrahimovic.

Med en assist och segermålet såg han till att Blågult kunde besegra blåbärsnationen Färöarna med 2–1.

– Bättre än så här kan det inte bli med tanke på resultatet, säger Zlatan till Sportbladet.

Foto: AFP

Han har gjort det mot Ungern två gånger om.

2005 gav Zlatan Sverige en viktig seger efter en riktig bomb i slutminuterna och fyra år senare ordnade han en 2–1–seger på bortaplan mot Ungern i VM–kvalet 2009.

I kväll steg Zlatan fram igen och den här gången räddade han Sverige från ett historiskt fiasko.

– Det är därför han är här. Vår lagkapten och vår bästa spelare, det är han som avgör till slut, säger Kim Källström till TV4.

Chockade Sverige

I den 57:e minuten chockades det svenska landslaget då 22–årige Rogvi Baldvinsson gjorde 1–0 till Färöarna. Blåbärsnationen, som är rankad 158 i världen, var på väg mot en sensationell skräll på hemmaplan.

Hamrén agerade snabbt och valde att byta in Fulhams Alexander Kacaniklic. Det blev ett lyckat byte.

I den 65:e minuten spelade Zlatan fram till Kacaniklic som placerade in 1-1 bakom duktige målvakten Gunnar Nielsen.

Sedan klev ”Ibra” fram och avgjorde tillställningen.

”En enorm lättnad”

Tio minuter efter kvitteringen fick Kacaniklic bollen centralt i banan. Han passade till Pontus Wernbloom som skarvade bollen över Färöarnas backlinje och Zlatan, som hade gått i djupled, blev fri med målvakten. Han petade den under målvakten och tryckte sedan in 2-1 i kamp med en försvarare.

– En enorm lättnad. Tre poäng är oerhört viktigt om vi ska vara med och slåss om resan till Brasilien. Så att åka härifrån och tappa två, till och med tre när vi låg under också, så är det otroligt skönt att vi kan vända och få de här poängen vi var ute efter, säger förbundskapten Erik Hamrén till TV4.

Zlatan om vinsten:

– Det känns bra, mycket bra. vi vinner matchen, 2-1. Bättre än så här kan det inte bli med tanke på resultatet i och med att vi låg under, gjorde 1-1 och sedan 2-1, säger han till Sportbladet.

Vad säger du om målet?

– Vad jag säger? Jag kom under målvakten och sen väntade jag på att den skulle gå in. Och då ser jag att backen följer med. Sedan rycker jag till och ska sätta dit den, vilket jag gör.

”Vi är professionella”

Zlatan var kritisk till konstgräset på planen.

– Det är inte normalt att vi ska spela på konstgräs enligt mig. Då ser det ut som det gör. Vi är professionella, vi är tvungna att spela på den här planen, vi gjorde det och vi vann, säger han till TV4.

I mixed zone efteråt fortsatte han prata om underlaget.

– Det var inte lätt, det var inte lätt. Konstgräset ställde till med mycket. Vi är inte vana vid att spela på konstgräs och inget lättspelad plan det här, säger han.

– Jag har spelat på andra konstgräs men det liknar inte den här. Men vi ska inte skylla på det här nu. Vi är professionella, vi möter Färöarna borta, det här matcherna är inte lätta längre. Den matchen mot Kazakstan var inte heller lätt.

”De här matcherna är inte lätta”

För det fortsatte VM–kvalet var det väldigt viktigt för Sverige att ta tre poäng mot Färöarna. Det betyder att Blågult har inlett med två segrar.

– Vi lyckades göra 1-1 och 2-1. Det blev bättre när vi låg under, det är bra, positivt med tanke på att det hände, men normalt ska vi tända till innan det. Jag har ett par skott i första och med lite tur går de in och då är det en helt annan matchbild, säger Zlatan.

Färöarna ligger sist i grupp C.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN