Qatar rustar – med ”slavarbete”

Hård kritik riktas mot VM-byggandet i den kontroversiella värdnationen

Upprustningen inför fotbolls-VM i Qatar är i full gång och emiratet sliter med att få ihop infrastrukturen inför folkfesten.

Kritiken mot hur man behandlar de 1,2 miljoner gästarbetare som har anlänt är dock svidande.

– Qatar är en slavstat. Det kommer troligen dö fler arbetare i byggandet än de 736 spelare som ska delta i VM, säger Sharan Burrow.

Sedan Qatar tilldelades fotbolls-VM 2022 har kontroverserna avlöst varandra. Senast i raden är förslaget att flytta turneringen till vintern, då sommarens hetta riskerar att bli alldeles för hög på den Arabiska halvöns kust.

Nu har tyska Bild avslöjat att de arbetare (de flesta från Nepal och Filippinerna) som bygger infrastrukturen inför mästerskapet – totalt 1,2 miljoner människor – lever under omänskliga förhållanden.

6,50 i timmen

Enligt tidningen tjänar de endast omkring 6,50 kronor i timmen och de flesta bor i små rum – vissa utan fungerande luftkonditionering, där värmen uppgår till 50 grader. Många tillåts inte ens lämna staten, då deras arbetsgivare har tagit ifrån dem deras pass.

– Qatar är en slavstat. Det kommer troligen dö fler arbetare i byggandet av infrastrukturen än de 736 spelare som ska delta i VM, säger Sharan Burrow, Internationella fackliga samorganisationens (IFS) generalsekreterare.

Kräver att VM flyttas

Nu tar fackliga krafter i på bred front för att påverka Fifa. IFS kommunikationschef Tim Noonan berättar för Bild att de vill flytta mästerskapet till ett annat värdland.

– Trots alla löften har Qatar inte ändrat sig. De kommande veckorna kommer vi att dra igång en global kampanj för att sätta press på Fifa. Både genom de nationella förbunden och rakt till Fifas högkvarter i Zürich. Det här handlar om liv eller död för många människor.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.