Landslagsmittfältaren tror på Champions League-final

avAyar Alarcon Klein

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Elin Rubensson till vänster

Med halva damallsvenskan snart spelad är Kopparbergs/Göteborg ett topplag. Klubbens landslagsmittfältare Elin Rubensson tror att det här är säsongen då det räcker hela vägen till ett guld.

– Absolut. Nu känns det verkligen som att klubben satsar och det skulle vara jättehäftigt att vinna klubbens första SM-guld.

I en intervju med GP gick Kopparbergs/Göteborgs sportchef Lasse Svensson ut med att klubben hade som mål att spela Champions League-final 2021. Stora mål för en klubb som aldrig tidigare vunnit ett SM-guld och vars främsta meriter är två Cupguld samt en guldmedalj i den numera nedlagda, Supercupen.

– Det som sas om en eventuell Champions League-final var inte förankrat hos oss spelare men det var inget som vi blev sura över eller snackade speciellt mycket om. Jag tycker att tvärtom att det är kul att klubben har höga mål. Fast det hade kanske varit bättre om han (Lasse Svensson) sa det inför den här säsongen när det faktiskt går bra, säger klubbens landslagsmittfältare Elin Rubensson.

Förra året slutade göteborgarna på en åttondeplats. Klubbens sämsta placering på flera år.

– Förra året var ett bottennapp. Vi började bra i första i de första omgångarna men sedan fick vi skador och kom in i svacka. Jag tror att vi låg sist eller näst sist innan sommaruppehållet och det var en situation som vi inte var vana vid, säger Elin Rubensson.

Aldrig tränat ett damlag

I slutet på förra året tog klubben in Marcus Lantz. Den forne allsvenska mittfältaren, som aldrig tidigare tränat ett damlag, kom från en misslyckad sejour i Örgryte där han gick sparken efter en del ojämna resultat. Trots de uteblivna framgångarna i ÖIS blev Lantz kvar i staden och han presenterades snart som Kopparbergs/Göteborgs nya tränare.

– Det har faktiskt inte varit en så stor förändring att gå från att träna killar till att träna tjejer. Alla har tagit emot mig med öppna armar och laget är jävligt motiverade och vill utvecklas hela tiden, säger Lantz.

Efter en något trög start med blandade resultat har laget nu fyra raka vinster och är högst inblandade i toppstriden med en tredjeplats. Med Marcus Lantz intåg vill klubben vara mer spelförande med ett högt bolltempo. Något som välkomnas av Elin Rubensson.

– Det är roligt att spela även om det var nytt i början. Men så är det alltid när en ny tränare kommer in. Förutom att det gick lite upp- och ned i starten har vi blivit mer effektiva i straffområdet samtidigt som vi kommer till fler lägen än innan.

Champions League final väntar – eller?

På lördag den 7 juli väntar ett möte mot jumbon Kalmar innan ett sommaruppehåll väntar. Vinner Kopparbergs/Göteborg den matchen, samtidigt som de andra topplagen förlorar, kan göteborgarna ligga i topp när halva serien är spelad.

– Den här säsongen känns det verkligen som klubben har gjort sitt för att satsa på oss, säger Elin Rubensson, som har en tung meritlista med många allsvenska matcher i bagaget.

– Förra året när vi slutade åtta hade vi en väldigt ung trupp. Nu har vi en jättebra mix av rutin och unga som vill fram och visa upp sig. Det känns som vi har alla möjligheter att vinna SM-guld i år och även nå en Champions Leaguefinal inom några år.