Dopningsutspelet om Ryssland: ”Är en fars”

Ryssland har gjort succé i VM.

Men samtidigt har dopningsmisstankar rests mot nationen – och nu även från amerikanska anti-dopningschefen Travis Tygart.

– De skrattar bakom ryggen på oss, säger han till USA Today.

På lördag spelar Ryssland kvartsfinal mot Kroatien i VM som spelas på hemmaplan.

Detta efter ett imponerande gruppspel – segrar mot Saudiarabien (5–0) och Egypten (3–1) – samt en superskräll i åttondelen mot Spanien.

Men samtidigt har dopningsmisstankar riktats mot nationen – rankade 70 på Fifas världsrankning – under mästerskapet.

Tyska ARD publicerade nyligen, enligt dem, ’bevis’ på att försvararen Ruslan Kambolov (som plockades bort från den ryska truppen på grund av skada i sista stund) ska ha lämnat ett positivt dopningsprov 2015.

– Kambolov var dopad – och Fifa vet om det, sa visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för det ryska antidopningslaboratoriet, då.

De senaste dagarna har även succéspelaren Denis Cheryshev anklagats, av sin egen pappa, för att ha tagit förbjudna substanser inför mästerskapet.

”Dumma om vi tror nåt annat”

Och nu kommer nya dopningsanklagelser, den här gången från amerikanskt håll.

Inför OS i Sotji avslöjade McLaren-rapporten att över 600 ryska idrottare fick sina dopningstester utbytta och därmed klarade sig från avstängningar.

Och Travis Tygart, chef för amerikanska anti-dopningsbyrån Usada, menar att det är helt otänkbart att den den ryska statsdopningen inte gått hela vägen ner till fotbollslandslaget.

– Det är en fars. Vi vet att Rysslands regering, när de tilldelades vinter-OS i Sotji 2014, såg möjligheten att visa upp sin nationella stolthet och styrka på internationell nivå genom att dopa idrottare och byta ut urinprover för att vinna medaljligan och dominera i OS. Det är obestridligt, säger Tygart enligt USA Today och fortsätter:

– Och nu är de värd för ett annat stort idrottsevenemang. Vi vet att dopningssystemet existerade även om de fortsätter att förneka det, och vi vet också att det funnits en direktanslutning från det systemet till fotbollen i Ryssland. De har bevisat att det inte finns några gränser för att kunna vinna och de testresultat vi sett har varit skrämmande. Vi är dumma om vi tror att det är annorlunda den här gången jämfört med vad som hände i Sotji. Hela Ryssland skrattar bakom ryggen på oss.

Rysslands kvartsfinalmöte med Kroatien spelas på lördag. Vinnaren ställs mot segraren i mötet Sverige–England i en semifinal.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.