Flyttade till Stockholm för kärleken: ”Jag är stolt”

avFredrik Jönsson

Erik Johansson är tillbaka i svensk fotboll - han har skrivit på för 4,5 år med Djurgården.

En stor orsak till flytten är kärleken till tv-profilen Carina Berg.

– Jag är stolt över att ha tagit det här beslutet. Det har utvecklat mig mycket att träffa Carina, säger Johansson.

I dag presenterades Erik Johansson av Djurgården. Efter en del skriverier, som startade efter att danska BT skrivit att 29-åringen ville lämna Danmark, är flytten från FC Köpenhamn officiell.

Johansson har skrivit på för fyra och ett halvt år med Dif. Mittbacken är spelklar till allsvenska mötet med Kalmar den 15 juli.

– Jag har haft en fantastisk tid i FC Köpenhamn. Jag är väldigt glad att det har löst sig, säger Johansson.

”Har varit Djurgården från början”

I svensk media har AIK nämnts som en utmanare till Johanssons namnteckning. Men det var aldrig aktuellt, enligt mittbacken.

– Jag tog ett möte med Ståle (FC Köpenhamns manager Ståle Solbakken) och jag förstod att jag skulle sätta de i en dålig situation då de såg mig som den absolut viktigaste pjäsen där. Det kommer jag alltid ha en fantastisk stor respekt för, och vara evigt tacksam för att de kunde lösa den här situationen. Det ska Ståle ha mycket kredd för, det är stort av honom. Det har inte varit en lätt situation, absolut inte. Alla har fått göra sina uppoffringar, säger Johansson.

– Det har varit Djurgården från början. Ståle och jag tog kontakt med dem tidigt. Att vi kunde lösa det här är Bosses förtjänst.

1 av 2

I augusti 2017 ådrog sig Erik Johansson en korsbandsskada. Han gjorde comeback i början av april 2018. Han känner sig i kanonform.

– Jag är på min bästa nivå någonsin, det känner jag i kroppen. Min tid i Köpenhamn har utvecklat mig otroligt mycket. Man kan se positivt på skadan, jag har fått möjlighet att bygga upp min kropp från grunden igen. Det har varit en fantastisk period att få märka hur man reagerar mentalt på att vara utanför fotbollen. Det gör att man har ett otroligt sug att komma tillbaka och spela igen. Det kände jag under de första fem matcherna jag spelade i slutet av säsongen. Jag hade en sån glädje i kroppen, en fantastisk känsla att vara på planen igen, säger Johansson.

”Hon är en fantastisk människa”

Förra året skrev mittbacken ett långtidsavtal med FCK. Kontraktet gjorde han till danska ligans bäst betalde spelare, han uppges ha fått en årslön på sju-åtta miljoner kronor. Men han bröt sitt avtal med FCK.

Tidigare i år förlovade han sig med tv-profilen Carina Berg, 40. Hon är orsaken till att Johansson vill bo, och spela fotboll, i Stockholm. Han offrade miljoner för kärleken.

– Livet tar sina svängar ibland. Jag är stolt över att ha tagit det här beslutet. Det har utvecklat mig mycket att träffa Carina. Hon är en fantastisk människa som lär mig mycket av utanför planen, säger Johansson.

Tvingade hon dig att flytta hit?

– Nej, absolut inte, haha.

Efter EM 2016 valde du att lämna landslaget, trots att du ”bara” var 27 år. Nu har du gjort ett nytt val som sticker ut i fotbollsvärlden.

– Man har gjort det några gånger kanske. Jag följer bara mitt hjärta och vad jag vill. Det är det viktigaste för mig. Jag hade inte varit en bra fotbollsspelare om jag hade behövt sitta i Köpenhamn och pendlat fram och tillbaka till Stockholm.

Du uppges ha gått miste om många miljoner kronor när du bröt avtalet med FCK. Funderade du på att stanna på grund av pengarna?

– Nej, absolut inte. Men det är sån jag är som person. Pengar är viktigt, men jag har haft en bra karriär och har tjänat lite pengar. Nu ser jag fram emot att spela fotboll här.

”Familjär fin känsla”

Han berättar att han pratade en del med Magnus Eriksson och Matias Concha innan han skrev på för Dif.

– De har pratat väldigt väl om klubben. Det finns en familjär och fin känsla, en varm klubb som arbetar stenhårt. Det rimmar bra med mig, säger Johansson.

Han har koll på att förre landslagskollegan Sebastian Larsson nyligen skrev på för AIK. Han gillar att meriterade spelare återvänder till Sverige.

– Det är kul att se spelare man har spelat med, och emot, komma tillbaka eller vara på väg tillbaka. Det är spännande. Det kan förhoppningsvis höja ligan.

Han ser fram emot att möta sin före detta klubb Malmö FF.

– Det ska bli kul att tampas med (Markus) Rosenberg, det ser jag fram emot. Jag ser fram emot att få lite armbågar i huvudet, haha.

”Vi är extremt stolta”

Det är tuff konkurrens i Djurgårdens försvar. Jonas Olsson, Jacob Une Larsson, Marcus Danielsson och Niklas Gunnarsson kan spela mittbackar.

– Det är upp till Özcan att ta beslut om det. Jag har spelat en del annat, i en del träningsmatcher med FC Köpenhamn testade jag en del andra positioner. Men i FCK har jag varit mittback framför allt, säger Johansson.

Johansson kommer att spela med nummer 21 på ryggen.

– Vi är extremt stolta att få hälsa Erik Johansson välkommen till Djurgården, säger sportchefen Bosse Andersson.