Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Skickar in protest – vill ändra reglerna

Efter märkliga matchen: ”Vi är chockade”

avAndreas Käck

Japan vägrade anfalla och tog sig då vidare till åttondelsfinal på Senegals bekostnad.

Nu har Senegals fotbollförbund skickat in en protest till Fifa.

Deras vädjan: Ändra reglerna.

Inför den avslutande omgången i grupp H hade Colombia, Japan och Senegal chansen att gå vidare.

Det hela blev så pass jämnt att Japan och Senegal stod på samma poäng, samma målskillnad och lika i anta gjorda mål. Japan gick då vidare på ”fair play” (mindre gula kort). Detta sedan de helt sonika vägrat spela anfallsfotboll de sista tio minuterna i avslutningsmatchen mot gruppjumbon Polen.

– Naturligtvis hade vi fått höra om resultatet på den andra arenan, och det blev ju ingen rolig match på slutet för publiken att se på, men det här är en värld där resultatet är det viktiga, sa Japans lagkapten Makoto Hasebe efteråt.

”Vi är chockade”

Nu har Senegals fotbollförbund (FSF) skickat in en protest till Fifa.

”Vi anser att det var tydligt att Japan vägrade spela när de fick information om att Colombia hade tagit ledningen mot oss. Den vägran gynnade Japan, men den rimmar illa med fotbollens principer. Vi är också chockade över att Japan erkände detta efter matchen, deras tränare sa till och med rakt ut att han försökte manipulera resultatet till 1-0. Detta kan knappast betraktas som ’fair play’ av Japan och det väcker frågor för Fifa eftersom ’fair play’-systemet då förlorar sin mening eftersom laget i fråga inte bestraffas”, skriver man i ett brev till Fifa, enligt nyhetsbyrån Reuters.


GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM