Spelet bakom Zlatan

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Så avgörs hans framtid

Foto: AP

BARCELONA/GÖTEBORG. Ena dagen är han till salu, nästa tänker de behålla honom.

Det spekuleras oavbrutet om Zlatan Ibrahimovics framtid.

Men vad vill FC Barcelona egentligen?

Sportbladet reder ut turerna och har svaret.

Rapporteringen kring Zlatan Ibrahimovic, 28, kan lätt bli förvirrande. Utländsk media har de senaste dagarna placerat honom i klubbar som Chelsea, Manchester United, Manchester City och Real Madrid.

Dessförinnan skrev italienska tidningar att Juventus åter ville knyta till sig svensken. Rykteskarusellen startade när Zlatan Ibrahimovic petades efter att ha varit given i startelvan, samtidigt som det stod klart att Barcelona ville köpa en ny nummer nio, Valencias målkung David Villa. Sedan dess har det varit många turer fram och tillbaka. Den ende som varit konsekvent i sina uttalanden är Zlatans agent Mino Raiola, som är känd för sina taktiska utspel.

Upprepar samma fraser

– Vad Barcelona säger är inte viktigt. Zlatan har aldrig blivit såld mot sin vilja. Han har fyra år kvar på sitt kontrakt och bestämmer själv när eller om det är dags att flytta. Men ingenting är omöjligt.

Dessa fraser har Raiola upprepat gång på gång i otaliga intervjuer.

Förklaringen är rimligen följande:

Barcelona har köpt in superstjärnan David Villa på Zlatans position, och Zlatan misstänker att han inte kommer att ta en ordinarie plats. Då kan agenten och spelaren säga: Det var det här vi ville hela tiden, det var dags att prova något nytt. På så sätt slipper Zlatan Ibrahimovic lämna Barcelona med svansen mellan benen.

I tisdags skrev de spanska tidningarna att den svenske landslagsanfallaren, FC Barcelonas dyrast värvning genom tiderna, var uppsatt på transferlistan. Och klubbens verkställande direktör Joan Oliver sa:

– Zlatan är inte orörbar.

”Ibra inte till salu”

Men i går kom nya bud. Barcelonas sportchef Txiki Begiristain gick ut och meddelade motsatsen.

– Vi tittar inte bara på den senaste månaden, utan värderar vad han gjort sedan i början. Det är hans första säsong i klubben och vi måste vara optimistiska, för han är en spelare som bidrar med väldigt mycket. Ibra är inte till salu. Vi vill att han fortsätter, sa Begiristain och fortsatte:

– Som alltid måste han vara glad. Han måste känna sig bekväm i laget, och han måste bestämma sig.

Det sista uttalandet är märkligt. Begiristain insinuerar att Zlatan inte trivs. Det kan vara ett taktiskt utspel för att locka till sig köpare. Samtidigt vill klubben absolut inte hänga några till salu-skyltar på Zlatan, för det skulle innebära att Barcelonas förhandlingsläge försämras avsevärt.

Priset: 460 miljoner

För sanningen är den här, enligt Sportbladets välinformererade källor i Spanien: Barcelona vill sälja Zlatan Ibrahimovic om en köpare är beredd att betala de 460 miljoner kronor som katalanerna kräver.

Inte för att han varit dålig, han har gjort en godkänd debutsäsong, utan för att David Villa köptes för 400 miljoner i går. Och med Villa och Bojan Krkic har Barcelona tillräckligt god täckning på nummer nio-positionen.

Villa är given centralt i anfallet nästa säsong. Det innebär att Zlatan återigen riskerar att hamna på bänken och att det kan bli dålig stämning i omklädningsrummet. Därför vill Barcelona sälja honom nu innan marknadsvärdet sjunker ännu mer och andra problem uppstår, säger en källa.

Dessutom behöver klubben pengar för att finansiera köpet av Cesc Fábregas och kanske någon eller några etablerade världsstjärnor till.

En sak är klar, Zlatan Ibrahimovics framtid i FC Barcelona är högst osäker.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN