De nobbar guldsuccén

FOTBOLL

MFF och HIF i topp – trots det väljer lagen bort 4-4-2: ”Gäller att tro på sina idéer”

Foto: viktiga Guillermo Molins och Marcus Lantz är två av spelarna som bidragit stort till att Malmö FF och Helsingborg slutade i topp den gångna säsongen.

Malmö och Helsingborg sopade mattan med de allsvenska lagen i år. Men det beror inte på att båda klubbarna spelar 4-4-2. Det menar de svenska tränarna – som heller inte kommer ta efter succélagen.

– Inget spelsystem är bättre än någon annat, säger Kalmars Nanne Bergstrand.

Det var dubbelt skånskt i den allsvenska tabellen i år. Och det var dubbelt skånskt med marginal. Örebro, som tog en klar tredjeplats på 52 poäng, hade hela tretton poäng upp till HIF på andraplatsen.

Men enligt de allsvenska tränarna hänger framgångarna inte ihop med att båda lagen spelar med ett 4-4-2-system. Sportbladets rundringning visar att de andra klubbarna inte tänker ta efter årets guld- och silverlag. I stället vill nästan alla bygga vidare på sina egna metoder.

– I så fall skulle man tagit efter Göteborg och AIK bara för att de gick bra året innan. Det gäller att tro på sina idéer, säger Norrköpings tränare Janne Andersson.

Kämpa slår system

Han menar att det finns många saker som är viktigare än en uppställning.

– Spelsystemet är sällan avgörande. En enkel sak som att kämpa ordentligt betyder mycket mer.

Kalmars tränare Nanne Bergstrand, som de senaste åren experimenterat en del just när det gäller uppställningar, håller med.

Gäller att få ut max

– Det finns liksom inget spelsystem som är bättre än något annat. Det handlar om att välja det system där man får ut max av så många spelare som möjligt.

Däremot förvånas vissa av att 4-4-2 är på frammarsch igen, eftersom trenden tidigare gått mot att spela med tre centrala mittfältare, gärna i ett 4-2-3-1-system.

– Det ska bli intressant att se var det tar vägen. Det kan vara lite av en brytpunkt, säger Alf Westerberg, assisterande tränare i Trelleborg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö FF