Ligaseger – då får Zlatan miljonbonus

FOTBOLL

Spelarna i Barça får dela på drömsummor om de tar titeln

BARCELONA. Zlatan Ibrahimovic och hans lagkamrater har inte bara en ligaseger att spela för i morgon på Camp Nou.

Om Barcelona vinner ligan har spelarna en segerbonus att hämta ut. 135 miljoner kronor ska fördelas på hela truppen – och därtill personliga bonussummor.

Foto: Spelar för mer än titeln 135 miljoner kronor ska fördelas på hela truppen i Barcelona – och därtill personliga bonussummor – om de vinner ligan.

Barcelona är en match från att ta hem årets ligaseger i Spanien. I morgon krävs att klubben presterar ett minst lika bra resultat mot Valladolid som Real Madrid, en poäng bakom, gör mot Málaga, för att pokalen ska gå till Katalonien i år igen.

Fastställt segerbonus

Barça har mittfältsmotorn Xavi avstängd i morgondagens match, samtidigt som Andrés Iniesta inte är tillbaka helt efter en efterhängsen skada.

– Jag tror inte att jag kommer kunna vara med från start, men jag hoppas i alla fall på spel på söndag när vi ska vinna ligan, säger Iniesta inför matchen.

Och han har inte bara äran att glädjas över om Barcelona tar hem ligatiteln i morgon. Spelare har en skaplig ekonomisk ersättning att hämta ut också.

Klubben har fastställt en segerbonus på 14 miljoner euro, motsvarande 135 miljoner kronor att fördela på spelarna i a-lagstruppen.

Summan förhandlades fram i ett möte på försäsongen då Barcelonas lagkaptener och klubbledningen satt ner och diskuterade förutsättningarna för en bonussumma vid en eventuell ligaseger.

Hur miljonerna sedan fördelas inom truppen är beroende av vad varje spelare har inskrivet i sitt kontrakt.

Skänker till välgörenhet

Utöver ligasegern har dessutom de flesta spelare en personlig ersättning att plocka ut. Normalt sett har anfallarna en målbonus i kontraktet med klubben, medan övriga kan få extra pengar efter hur många minuter de spelat under säsongen och hur många matcher de varit med från start.

I Barcelona väljer många spelare, som Xavi, Gerard Piqué och Víctor Valdés, normalt att skänka en bit av sin årsbonus till välgörenhet, men det är inget krav från klubbens sida.

ARTIKELN HANDLAR OM