Laul: Kan inte göra annat än att hylla Wesströms initiativ

avRobert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

You win some, you lose some.

Där har ni Björn Wesströms track record i AIK, snabbt sammanfattat.

Nu kan han lämna klubben – och varken spelare eller fans lär starta Facebook-grupper för att få honom på andra tankar.

Foto: Foto: GUstav gräll
Björn Wesström.

Björn Wesströms bergodalbana i AIK är remarkabel. När han klev in som sportchef 2009 blev allt han tog i till guld – under 2010 har precis lika mycket gått fel. Hur kan det svänga så?

Förklaringen går hand i hand med det jag tror är den faktiska anledningen till att Wesström snart kan vara historia i klubben – hans brist på erfarenhet.

Björn Wesström gick in i guldsäsongen 2009 som sportchef efter att ha varit scoutingansvarig under Ola Andersson -08. Han bokfördes för värvningarna Martin Mutumba, Jos Hooiveld och senare under sommaren Dulee Johnson och Flávio – spelare som alla fyra var i högsta grad bidragande till SM-guldet.

Gjorde misstag med Dulee

Ett år senare är det egentligen bara Hooiveld som känns som ett vettigt köp, AIK kunde sälja honom vidare till Celtic för en bra slant.

Mutumba visade sig vara en medgångsspelare och skeppades till Ungern, Flávio hittar inte rätt utan en stor centertank bredvid sig och Dulee Johnsons situation behöver väl knappast nämnas – i en sportchefs ansvar ligger även att ha koll på vilken hur ett nyförvärv kan tänkas fungera utanför planen. Där gjorde Wesström ett misstag – med facit i hand – som valde att ge Johnson en andra chans.

Värvningarna inför 2010, bland annat Sebastian Eguren och Clécio, blev totalt misslyckade, och sammanfattar man hans tid som sportchef är bilden att han chansade vilt snarare än agerade lugnt, coolt och eftertänksamt.

Lite märkligt eftersom just ”lugn, cool och eftertänksam” är en ganska bra beskrivning av personen Björn Wesström, inte en ledargestalt som spelarna kommer att sakna.

Lovad att ta över

Själv säger Wesström att han flaggar för sin avgång eftersom han vill satsa på en tränarkarriär. Det är säkert sant. Men med tanke på den maktkamp om ordförandeklubba och styrelseposter som pågår kring AIK Fotboll AB är det ingen i ledningen som kan vara säker på en fortsättning. Bättre att förekomma än förekommas, tror jag nog också att Björn Wesström tänker.

Han hävdar att han varit lovad att ta över efter Alex Miller. Enligt uppgift anses han dock inte ha ”tillräckligt mycket på CV:t” för den uppgiften. I stället förordar en falang i nuvarande styrelsen Andreas Alm som chefstränare. Som i så fall ska assisteras av den mer erfarne Nebojsa Novakovic.

Samtidigt finns ett starkt tryck från inflytelserikt supporterhåll att försöka locka tillbaka Rikard Norling. Vem som till slut ska sätta organisationen vet vi först efter den extrainsatta bolagsstämman.

Med så dåliga resultat som under 2010, en sådan röra och ekonomisk kris som det är i klubben just nu, kan man nästan inte göra annat än att hylla Wesströms initiativ att lämna, och stämma upp i vad trötta supportrar brukar avsluta arga mejl med:

”Avgå alla”.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM