”Inget kommersiellt värde i damfotbollen”

Kostade AIK fem miljoner ifjol

AIK har dragit ner rejält på sin satsning på damlaget.

VD:n Annela Yderberg säger att damsektionen kostade AIK fem miljoner förra året och att företaget inte har råd att fortsätta på samma väg.

– Det är bara att konstatera att det inte finns något stort kommersiellt värde inom damfotbollen, säger Yderberg till AIK:s hemsida.

Annela Yderberg, vd för AIK.
Annela Yderberg, vd för AIK.

AIK:s damsektion ligger i samma bolag som herrlaget. Men efter flera år av underskott drar AIK ner rejält på damsatsningen.

I fjol kostade damlaget AIK fotboll AB fem miljoner kronor och i år beräknas underskottet uppgå till 1,5 miljoner.

Kostar AIK miljonbelopp

– Förra året hade damfotbollen en självfinansiering på 2,4 miljoner och en subvention från herrfotbollen på 2,6 miljoner. Vi har satsat ungefär så mycket under tre års tid men det är bara att konstatera att det inte finns något stort kommersiellt värde inom damfotbollen, säger AIK:s vd Annela Yderberg.

AIK har förlorat flera stora stjärnor inför året efter att tidigare säsonger satsat stora resurser för att göra damlaget till ett topplag inom svensk fotboll. Nu är ambitionen en helt annan.

”Vi har inte råd”

– Vi har inte råd att fortsätta på den tidigare vägen och har nu hittat en annan väg vi tror på. Beslutet är nu att jobba mot en självfinansiering inom damverksamheten. Det innebär stora förändringar vilket vi bland annat kan se i tabellen nu.

AIK:s damlag är sist i damallsvenskan med sex poäng på elva spelade matcher.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.