Förbundet: ”Vi ställer upp för AIK”

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Erbjuder klubben hjälp efter skandalen

AIK har nu påbörjat arbete med att identifiera våldsverkarna från gårdagens skandalscener efter matchen mot Levski Sofia.

Samtidigt har Svenska fotbollförbundet på eget initiativ hört av sig till klubben och erbjudit hjälp i kampen mot huliganerna.

– Vi kommer naturligtvis se om det är något de behöver hjälp med så ska vi försöka göra det, säger Anders Sigurdson, säkerhetsansvarig på fotbollsförbundet.

AIK har en lång historia av supporterproblem vilket återigen gjorde sig påmint efter gårdagens Europa League-match mot Levski Sofia. Klubben riskerar nu ett stenhårt straff från Uefa och meddelar samtidigt att de kommer att försöka identifiera och straffa de ansvariga våldsverkarna.

”Är oerhört tragiskt”

Efter de senaste skandalscenerna ringde i dag Svenska fotbollförbundets säkerhetsansvarig Anders Sigurdson upp AIK:s motsvarighet Henrik Koch för att erbjuda klubben hjälp i arbetet med problemen.

– Temat för samtalet var att om det är något AIK som medlemsförening behöver hjälp med så ska vi naturligtvis stötta dem. Det som hänt är oerhört tragiskt, säger Sigurdson.

”Måste ta tag i sin verksamhet”

Sigurdson vill inte uttala sig om han anser att AIK behöver förbättra något i sitt dagliga arbete mot huliganismen men säger att förbundet står till deras förfogande om de själva är intresserade av hjälpen.

– Jag kan inte säga rakt upp och ner att de behöver hjälp. En förening måste ta tag i sin egen verksamhet och inse vad som är viktigast för dem att göra just nu. Men kommer de under analysarbetet fram till att de vill ha stöttning är de väldigt välkomna att höra av sig.

Vad kan ni hjälpa till med?

– Det kan vara hot- och riskbedömningar eller utbildningsfrågor. Det finns många olika kompetenser här på kansliet. Men det praktiska arbetet är varje arrangör ansvarig för själva.

ARTIKELN HANDLAR OM