Damlandslaget i fotboll

Svensk dominans på vattensjuk plan

FOTBOLL

Damlandslaget trea i Algarve cup

Svenska damlandslaget i fotboll vann "vattenpolomatchen" mot Kina i Algarve cup med 2–0 och kom därmed trea i turneringen.

– Vi gjorde det väldigt bra, med tanke på omständigheterna. Kina hade bara ett enda avslut på mål, säger förbundskaptenen Thomas Dennerby till TT.

Nilla Fischer gjorde Sveriges 2–0. FOTO: AP
Nilla Fischer gjorde Sveriges 2–0. FOTO: AP

Det spöregnade och blåste hårt över Albufeira på Algarvekusten i Portugal på onsdagen. Fotbollsplanen stod under vatten och spelarna kunde inte spela bollen längs marken.

– Det var volleyfotboll och chippar som gällde och det blev en riktig krigarmatch. Vi var väldigt stabila i försvaret och förde matchen, säger Dennerby.

Lisa Dahlkvist gjorde 1–0 i den 13:e minuten och Nilla Fischer 2–0 i mitten av andra halvlek.

Bronsmatchen i turneringen är ingenting som Dennerby och hans landslagskollegor ens kommer att analysera närmare efteråt.

– Det finns bättre matcher att analysera härifrån Algarve cup.

Vad tar du främst med dig från turneringen?

– Det är en träningsturnering där prestationen är viktigare än resultaten, även om vi ville fajtas för att vinna eftersom vi var försvarande mästare. Men det viktigaste att ha med sig är att vi under första halvlek mot USA visade att vi med eget spel kan spela ut ett lag som USA.

– Det som måste bli bättre är de sista avgörande passningarna framför mål, så att vi får utdelning på det fina spelet fram dit.

Den 31 mars spelar Sverige sin första VM-kvalmatch för året, mot Wales. Dennerby säger att han, efter matcherna i Algarve cup, är ganska säker på stommen i laget och nästan lika säker på hur startelvan kan komma att se ut i den matchen.

Tronarvingar

Anfallsstjärnorna Victoria Svensson och Hanna Ljungberg slutade i fjol. Lotta Schelin och Jessica Landström är sannolikt det nya svenska anfallsparet.

– Det är ett riktigt tungt anfallspar att spela emot, eftersom de är så snabba bägge två. Och med "Landis" huvudspel och Lottas teknik så river de ofta stora hål i motståndarnas backlinje.

– Om de får spela tillsammans regelbundet så tror jag att vi kan ha ett forwardspar av allra högsta klass inom en snar framtid.

TT

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Damlandslaget i fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll