Här börjar äventyret

FOTBOLL

Sportbladet följde med Lagerbäck för första träffen med landslagsspelarna

FRANKFURT-ABUJA. Det återstår 22 dagar till VM.

I dag träffar Lars Lagerbäck sitt nigerianska landslag för första gången.

Sportbladet var som enda svenska tidning med när Lagerbäck inledde VM-resan och här ger han också sin första längre intervju sedan han utsågs till nigeriansk förbundskapten.

Det har gått nästan 2,5 månad sedan han utsågs till Nigerias förbundskapten. Men det är först i dag Lars Lagerbäck träffar sitt landslag för första gången.

Sportbladet träffade honom redan i går på Frankfurts flygplats, dit han kom med resten av den svenska ledarstab han samlat kring sig i det nya jobbet.

Lagerbäck bär svarta jeans, svart/vit-randig skjorta och en svart kavaj. På kavajslaget sitter en liten grön-vit pin formad som Nigeria.

– Den är väl fin, ler han.

Nu börjar det, Lasse?

– Det har i och för sig varit full fart hela tiden tycker jag, men det känns bara bra. Det ska bli roligt att komma igång. Det är den här delen av fotbollen som är roligast, i stället för att hålla på med en massa planering.

Nervöst – det här är ändå någonting helt nytt?

– Nja, det tycker jag inte. Jag har lärt känna hela det här gänget som jobbar med landslaget här nere.

Men sina spelare har han inte lärt känna. Under två månader har han fått nöja sig med att se dem spela runt om i Europa.

– Jag har aldrig sett så många matcher på två månaders tid.

– Det ska bli spännande. Man kan killarna som fotbollsspelare nu men jag har inte träffat många av dem så jag vet ganska lite om deras personligheter.

– Fast jag har intervjuat människor som jobbat med dem så man vet lite om dem ändå.

Starten var strulig

Vilka har du då intervjuat?

– Fotbollsmänniskor som jag känner i Europa och som jag lärt känna här nere.

Det har varit mycket strul kring planeringen – ett miniläger i London i april ställdes in och ni har tvingats byta VM-bas?

– Londonlägret förstod vi skulle bli svårt att genomföra. Men vi gjorde ett försök att få loss spelarna.

– När det gäller VM-basen så hade de sått nytt gräs och det var synnerligen tveksamt hur det skulle vara i juni när vi kom ner. När vi tittade på anläggningen var vi snabbt överens om att byta.

Har strulet påverkat dina förberedelser?

– Nej... jag menar... situationen är som den är. Man får ta det som det kommer.

Vi kliver på planet, flight LH562, med destination Nigerias huvudstad Abuja.

Nigerianska förbundet har förstås bokat business klass till Lagerbäck & Co.

Det är svalt i Frankfurt – 10 grader och just innan planet lyfter börjar regnet smattra på det lilla flygplansfönstret vid plats 15A, där Lagerbäck sitter bredvid sin videoanalytiker Ulf Kristiansson.

Det är som om Lufthansa anpassat filmutbudet till just dagens passagerare. På sin lilla skärm kan Lagerbäck nämligen bland annat välja mellan ”Das Wunder von Bern”, en film om det överraskande tyska VM-guldet 1954, och ”Destination South Africa: The Highlights”, en dokumentär om alla VM-lagen.

På planet träffar han också Rabiu Afolabi, mittbacken från Salzburg som inte gjort en landskamp på flera år men som Lagerbäck ändå tagit ut till VM.

– Jag har pratat med Roland tre–fyra gånger, men det här var första gången jag pratade med Lagerbäck. Han verkade vara en ”cool guy”, och rättfram, säger Afolabi senare.

Hämtas med två enkla bilar

När vi landar sex timmar senare, klockan 17 lokal tid, i Abuja får

Lagerbäck ett hett mottagande – det är 35 grader varmt och luftfuktigheten är extrem.

Men han och de andra i ledarstaben får också ett bekvämt mottagande. Två nigerianer möter upp dem och när Thomas Sjöberg väl hittat sin bagage-tagg glider svenskarna förbi den långa kön för visumkontroll.

Utanför flygplatsen hämtas de upp av två enklare Hondabilar.

Lagerbäck sätter sig i framsätet i bilen med tonad ruta och Kristiansson i baksätet. Roland Andersson och Sjöberg hoppar in i den andra.

När jag pratar med Andersson sticker Lagerbäck ut huvudet.

– Roland! Vi måste åka nu.

Trekvart senare är de framme vid det väldiga lyxhotellet Hilton Transcorp med sin livliga lobby.

”Ett extremt intresse”

Här bor Lagerbäck varje gång han är i Abuja och det är här den svenska staben ska träffa spelarna för första gången i morgon.

– Vi samlas efter lunch. Sedan är det en större mottagning med landets president på kvällen och så flyger vi till London och VM-lägret på fredag morgon, berättar Andersson.

Medan spelarna, som börjat trilla in, får gå till incheckningsdesken möts Lagerbäck & Co av förbundsfolk och hotellpersonal som ger dem rumsnycklarna direkt.

Lagerbäck sa flera gånger under tiden som svensk förbundskapten att han fick mer uppskattning utomlands än i Sverige.

Får du mer uppskattning här också?

– Det är väl för tidigt att uttala sig om egentligen. Men det är ett extremt intresse när man är här och människor är väldigt, väldigt positiva. I varje fall de man träffar.

Du är ju en samhällsengagerad människa – hur har du gått tillväga för att lära dig kulturen här?

– Jag har varit här mycket och det lär man sig mycket av. Sedan har vi ju de som jag jobbar med inom förbundet. Vi snackar förstås mest fotboll men vi har också pratat väldigt mycket om hur landet är och hur det fungerar. Och när jag är här följer jag med på tv-nyheterna.

Vad är roligast med jobbet?

– Att få chansen att jobba med ett fotbollslag och få uppleva ett VM till. Det känns som en extra knorr – och oerhört stimulerande och spännande – att få jobba med ett afrikanskt lag när det är VM i Afrika.

Presidenten sköt upp

Vad är svårast?

– Vet inte. Jag tror inte det är svårare än att jobba med något annat landslag.

En stund senare får Lagerbäck beskedet att landets president Goodluck Jonathan inte kan komma på torsdagskvällen.

Den stora mottagningen har därför skjutits upp till fredagskvällen och man kommer därför inte kunna åka till London förrän på lördag.

Därmed rök ännu en viktig träningsdag inför VM för Lagerbäck.

– Välkommen till Nigeria, säger mittbacken Afolabi med ett stort garv till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM