”Nu får det vara nog”

Foto: BILDBYRÅN
Landslagschefen Marika Domanski Lyfors.
FOTBOLL

BORDEAUX/STOCKHOLM. En tidigare damallsvensk spelare har berättat för Kvällposten att hon blivit utsatt för våldtäkt och sexuella trakasserier inom damfotbollen.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors är chockad.

– Jag tycker att det är förskräckligt. Nu får det vara nog. Nu får vi bestämma oss för hur vi ska vara mot varandra, säger hon.

#Metoo-rörelsen har fått många kvinnor att våga gå ut och berätta om sexuella trakasserier och andra former av kränkningar, inte minst inom idrottens värld. Förra veckan skrev över 2 200 kvinnliga profiler under uppropet #timeout.

I dag uppgav en tidigare damallsvensk fotbollsspelare att hon som ung spelare blivit sexuellt trakasserad av med- och motspelare, och sexuellt utnyttjad av en meriterad motståndare. Hon uppger även att hon vid ett tillfälle ska ha blivit blivit drogad och våldtagen av en lagkamrat.

”Chockad, ledsen, sorgsen”

Under dagen har landslagschefen Marika Domanski Lyfors varit tillgänglig för frågor med anledning av berättelsen, som Kvällsposten publicerade.

– Jag är chockad, ledsen, sorgsen. Jag tycker det är förskräckligt att en spelare ska behöva bli utsatt på det sättet på det sättet hon har blivit utsatt. Jag har aldrig varit i närheten av det här själv. och därför känns det otroligt viktigt att hon har vågat gå ut och berätta. En är en för mycket. Det får bara inte hända någon mer., säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Marika Domanski Lyfors har varit verksam inom damfotbollen under flera decennier, både som spelare, tränare och ledare. Hon har aldrig hört talas om något sådant tidigare.

– Nej, det har jag inte. Jag har aldrig varit i närheten av det här själv. Och därför känns det otroligt viktigt att hon har vågat gå ut och berätta. En är en för mycket. Det får bara inte hända någon mer, säger hon och fortsätter:

– Jag har inte uppfattat någon speciell kultur eller varit i närheten av det jag har fått läsa i dag. Därför är det viktigt att hon vågar prata, att hon är modig och vågar gå ut med det. Nu är det nog. Titta på samhället i stort, nu får vi bestämma oss för hur vi ska vara mot varandra. Hur ska vi bete oss? Vad ska vi vara för medmänniskor? Det måste alla göra. Fotbollen är en del av det också.

”Ingen ska behöva”

I kväll spelar Sverige träningslandskamp mot Frankrike i Bordeaux. Marika Domanski Lyfors berättar att spelarna har pratat om händelserna under dagen, men att det inte är något som stör inför avspark.

– I morse när det kom ut så blev det att man pratade om det. Spelarna var, precis som jag, ledsna och chockade över att en spelare över huvud taget kan bli utsatt. Ingen ska behöva råka ut för det hon har råkat ut för. Men det påverkar inte matchen, det är jag absolut säker på, säger Domanski Lyfors.

– Det krävs att vi jobbar ännu hårdare överlag eftersom det inte är ett isolerat problem. Jag kan ärligt säga att jag har uppfattat damfotbollen ganska fri från sådana händelse fram till det som jag har fått läsa i tidningen i dag. Därför är det också en sorgens dag för min del i dag.

Kommer förbundet att vidta några extra åtgärder - sjösätta något projekt - för damfotbollen?

– Det måste göras ett jättejobb. Alla som har följt det här måste inse att vi måste se till att jobba hårt, vi har fått nog. Nu måste alla bestämma sig för hur ska vi ha det. Det här är inte en enskild företeelse för fotbollen - det är för hela samhället i stort. Vi måste sätta fokus på frågan ännu mer, hitta nya vägar att gå för att nå alla våra ungdomar som växer upp.

Här är branscherna som satt ner foten i #metoo 01:57
ARTIKELN HANDLAR OM