IFK Göteborgs nya ekonomiska smäll: Minus 10 miljoner

GÖTEBORG. En tiondeplats i allsvenskan i höstas.

Det ekonomiska resultatet för 2017 för IFK Göteborg går i samma takt.

Efter för få inkomstbringande spelarförsäljningar blir det negativa resultatet överraskande stort, kring minus tio miljoner kronor, erfar Sportbladet.

På pappret ser det ut som ett katastrofresultat för den forna ekonomiskt välmående föreningen.

Men minusresultatet på cirka tio miljoner kronor under 2017 kommer räddas av det framtida resultatet för 2018 eftersom det är då IFK Göteborg kan räkna in intäkterna från försäljningen av Pontus Dahlberg för 35 miljoner kronor till Watford.

Storleken på minusresultatet är dock en obehaglig överraskning till och med för IFK Göteborgs numera luttrade supportrar.

Spelartapp utan överskott

IFK Göteborg tappade under 2017 flera av sina mest meriterade spelare – som Sören Rieks, Thomas Rogne, Mads Albaek och Mattias Bjärsmyr – men intäkterna vid de klubbytena var små.

IFK Göteborg har under ett flertal år varit beroende av ett transferöverskott på 10-20 miljoner kronor för att få verksamheten att gå runt när man haft en allt för dyr spelartrupp och för låga inkomster inom andra områden (publik, sponsorer).

Därför har man under de senaste året och åren skurit ned i spelartruppen. Mats Engström som är nominerad till ny ordförande vid årsmötet 5 mars sa till Göteborgs-Posten för några dagar sedan:

– Kostnadsminskningen är på 20 procent beräknad från 2015 års utgång, sa Engström. 

Flaggade för minusresultat

Kassören Jakob Andreasson flaggade för ett minusresultat för 2017 redan vid ett informationsmöte för medlemmarna i september som Sportbladet närvarade vid:

– Vi kommer inte nå ett nollresultat, sa Andreasson då. Vi har varit bra på att sänka kostnaderna, men vi har inte lyckats lika bra på intäktssidan. 

– Tyvärr har vi inte haft så många spelarförsäljningar som vi hade hoppats på, vidareförsäljningar ger inte de intäkter som det spekulerats om i media och vi har haft en svagare utveckling på företagsmarknaden (sponsor) än vad vi hade hoppats på, sa IFK Göteborgskassören.

Det ger sammantaget ett resultat som enligt Sportbladets uppgifter landar på hela minus tio miljoner kronor för 2017.

En relativ stor del av minusresultatet lär även vara avskrivningar som inte påverkar likviditeten.

Krävs försäljningar

Tack vare de sänkta kostnaderna och de framtida Dahlberg-intäkterna finns det dock goda förutsättningar för ett ekonomiskt betydligt bättre 2018 för IFK Göteborg.

Men IFK Göteborg kommer även med en bantad lönebudget för sin spelartrupp, liksom många andra allsvenska klubbar, även framöver ha behov av ett mångmiljonöverskott från spelartransfers eller från spel i Europa för att få ekonomin att gå ihop.

Sportbladet har varit i kontakt med klubbens kassör Jakob Andreasson för en kommentar om uppgifterna om minusresultatet på tio miljoner kronor:

– Avstår från att kommentera detta utan vi tar vår kommunikation i samband med att vi släpper årsresultatet på måndag, skriver Andreasson i ett sms.

IFK Göteborg offentliggör verksamhetsberättelsen och resultatet för 2017 på måndag 26 februari.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.