Pampbråket som skakar fotbollen

avRobert Laul

Bosse Johansson: Det här gör mig bekymrad

Här är pampbråket som skakar svensk fotboll.

Lars-Åke Lagrells efterträdare Karl-Erik Nilsson vill införa en "Robin Hood"-skatt där rika klubbar ska hjälpa fattiga.

– Det är ett anmärkningsvärt uttalande. Han kan inte vara insatt i elitfotbollens förutsättningar i Sverige, säger allsvenskans och superettans företrädare Bosse Johansson (Elfsborg).

Foto: BILDBYRÅN
Karl-Erik Nilsson.

Det var i en intervju med P4 Väst med anledning av Ljungskile SK:s ekonomiska kris som Karl-Erik Nilsson drog en lans för ett större samarbete mellan fotbollsklubbarna på elitnivå. Han förespråkar enligt radioinslaget en annan fördelning där fattiga klubbar får större bit av den gemensamma kakan.

– Då handlar det om att man måste vara beredda att släppa till från de större klubbarna så att det kan bli gemensamma lösningar, säger Karl Erik Nilsson till P4 Väst.

Bosse slår bakut

Totalt har Svensk elitfotboll, Sef, 280 miljoner kronor i årliga intäkter från tv-avtal, Svenska Spel, och andra sponsorer som på ett eller annat fördelas ut till föreningarna och fotbollen.

Men förslaget att en större del av kakan skulle gå till klubbar som har ekonomiska bekymmer får Sef:s ordförande Bosse Johansson att slå bakut.

– Det är precis tvärtemot det vi har jobbat med inom Sef i två år. Vi jobbar med en modell som ska få den gemensamma kakan att växa. De klubbar som är skickliga på att sätta kunden i centrum, öka sin publik, få mer människor att betala mer för fotboll, det är de som ska få en större del av den gemensamma kakan.

– Det är anmärkningsvärt att en förbundsrepresentant uttalar sig om hur vi inom Sef ska fördela våra pengar. Det har förbundet inte alls med att göra. Karl-Erik Nilsson kan inte vara insatt i elitfotbollens förutsättningar i Sverige, säger Bosse Johansson.

”Gör mig bekymrad”

Sef-ordföranden antyder till och med att Nilsson kan vara olämplig som efterträdare till Lars-Åke Lagrell.

– De finns de inom fotbollen som är rädda för att Karl-Erik Nilsson som mångårig yrkespolitiker inom Socialdemokraterna tar med den värdegrunden in i sitt nya uppdrag.

Anser du att han är olämplig?

– Jag vill inte uttala mig om det. Men det här gör mig bekymrad.