Stjärnan gripen i stor kokainhärva

Misstänks ha smugglat fyra ton

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN

avAndreas Käck

FOTBOLL

Förre Premier League-spelaren Jhon Viáfara, 40, har gripits av polis.

Han misstänks ha haft samröre med den ökända Gulfkartellen och uppges ha varit med och smugglat in fyra ton kokain i USA.

Viáfara greps under tisdagen, tillsammans med fyra andra personer, i den colombianska storstaden Cali. Enligt nyhetsbyrån AP ska gripandet ha gjorts efter ett samarbete mellan colombianska myndigheter och den amerikanska narkotikapolisen DEA, Drug Enforcement Administration..

Åklagare i den amerikanska delstaten Texas säger sig ha bevis för att Viáfara varit en del av ett kriminellt nätverk som i flera år haft samröre med ”Clan del Golfo”, alltså Gulfkartellen, en av Colombias mest ökända och fruktade drogkarteller.

Kan utlämnas

Gulfkartellen har under årtionden smugglat in stora mängder kokain i USA och Jhon Viáfara misstänks ha varit med och smugglat in fyra ton av drogen.

Amerikanska myndigheter yrkar nu på att Viáfara – samt de fyra andra gripna – ska utlämnas till USA.

Enligt AP är det inget nytt fenomen att colombianska ex-fotbollsstjärnor lockas in i kokainindustrin då de efter pensioneringen ofta har svårt att upprätthålla den lyxiga levnadsstandard de vant sig vid. Exempelvis har den före detta landslagsspelaren Diego Leon Osorio nyligen blivit dömts för knarksmuggling.

Spelade i Premier League

Jhon Viáfara kom till europeisk fotboll sommaren 2005 då den dåvarande Premier League-klubben Portsmouth köpte honom från colombianska Once Caldas för cirka 2 miljoner euro. Han gjorde även 76 matcher för Southampton och spelade för Colombias landslag mellan 2003 och 2010.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Colombia