Royal League återuppstår

Byter namn till Royal Cup och väntas starta till hösten

FOTO: BILDBYRÅN
FOTO: BILDBYRÅN

Royal League återuppstår men byter namn.

Redan till vintern hoppas Tommy Theorin, generalsekreterare i SEF, att Royal Cup sparkar igång.

– Alla länder trycker på och vi har redan börjat förhandla med tv-bolagen om sändningsrättigheterna. Ambitionen är att få klart det här så fort som möjligt.

Ni minns säkert turerna i höstas.

Royal League-styrelsen lyckades inte få till ett tillräckligt bra tv-avtal, norrmännen drog sig ur, de svenska klubbarna krävde besked om hur och när matcherna skulle spelas och turneringen frös inne.

”Tryck från klubbarna”

Nu hoppas styrelsen att turneringen återuppstår redan till vintern – men under det nya namnet Royal Cup.

– Vi får inte kalla turneringen för Royal League för Uefa så vi jobbar med namnet Royal Cup, säger SEF:s generalsekreterare Tommy Theorin som sitter med i styrelsen för turneringen.

– Vi har fått tryck på oss från klubbarna som vill ha en turnering. Norge har svängt och alla klubbar i allsvenskan har sagt att vi ska köra på. Vi har nästan daglig kontakt och vi jobbar hårt för att lösa det här, säger Theorin.

När måste ni ha klart med tv-avtalet?

– Jag vill inte låsa mig vid något avtal men så fort som möjligt givetvis. Kan vi ha allt klart om en eller två månader är det bäst för samtliga parter.

Och ersättningen?

– Det vågar jag inte sia om. Men för klubbarna handlar det framförallt om det sportsliga, att få bra matcher, det är därför klubbarna trycker på. Men skulle det sedan trilla in en slant är det väl ingen som tackar nej.

Startar i november eller – februari

Formatet kommer att bli något liknande Royal League med deltagande lag från Sverige, Norge och Danmark, ett gruppspel och slutspel.

Exakt när turneringen kommer att spelas är inte bestämt.

– Det finns två varianter. Antingen så spelas den från början på november till slutet på mars eller så startar vi i februari. Det får klubbarna bestämma.

IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild var kritisk till Royal League i fjol när beskedet om turneringens vara eller icke vara dröjde.

Nu då, Håkan?

– Vi vill ha matcherna och är positiva till turneringen men vi måste få besked i god tid så att vi kan planera. Jag hoppas och tror att det blir mer välplanerat den här gången, säger Mild.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.