Guldbonus: noll kronor

Av: Mattias J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Men Kalmar bryr sig inte om pengarna: ”Att vinna räcker”

Foto: Kalmar har chansen att greppa SM-guldet – men några bonuspengar blir det inte frågan om.

KALMAR. Kalmar är i guldsits.

Men om spelarna blir mästare väntar ingen penningstinn belöning.

– Vi behöver ingen speciell guldbonus för att bli motiverade, säger lagkaptenen Henrik Rydström.

När Kalmar i kväll möter Gefle kan det bli matchen där guldstriden i praktiken avgörs.

Om Kalmar vinner samtidigt som Elfsborg förlorar hemma mot Djurgården är avståndet guldkandidaterna emellan sex poäng med två matcher kvar att spela. Samtidigt skulle Kalmar då ha minst sex mål upp på Elfsborg om man räknar målskillnad.

Pengar för segrar

Men för Kalmarspelarna väntar ingen ekonomisk jackpot om man avgör guldstriden till egen fördel.

– Vi har ett belöningssystem där vi får pengar efter varje seger. Sedan finns en mindre del där vi får premier efter placering. Men Wastå (Petter, målvakten) som förhandlade lade mer kraft på att vi skulle få pengar om vi blev femma eller bättre än om vi vann SM-guld, säger Henrik Rydström som inte verkar bry sig speciellt mycket om pengar i dagsläget.

– Att få vinna SM-guld för Kalmar skulle vara oerhört stort, det räcker för att motivera det här laget.

Tränaren Nanne Bergstrand har sedan sportchefen Svante Samuelsson anställts mer eller mindre helt släppt den ekonomiska biten och säger sig inte ens veta om spelarna har någon guldbonus eller inte.

”Laget kan bli lidande”

Däremot anser Bergstrand att det kan vara mer negativt att ha en guldbonus än att inte ha det.

– Den inre motivationen måste alltid vara större än den yttre om man vill prestera så bra som möjligt. Att hålla den balansen är något vi jobbar aktivt med dagligen. Drivs man av pengar är egoismen ofta större och då kan laget bli lidande. Vi har haft en hög lägstanivå i år, jag tror att om den yttre motivation är större än den inre då blir lägstanivån lägre, säger Nanne Bergstrand.

Hos de senaste fem allsvenska mästarna har spelarna fått minst 75 000 kronor per person utöver tidigare segerpremier och personliga bonusar.

Publicerad: