Förbundet sågar tränarnas kritik

avAnders Sundin

”De kan ju inte gå emot sina egna klubbledningar”

Foto: FOTO: SVANPIX
Borta går bort Landskrona slog ut allsvenska AIK ur Svenska Cupen med 1–0. Det hade Bois-tränaren Anders Linderoth hellre gjort på hemmaplan än inför halvtomma läktare i Gävle. "Jag kan aldrig tänka mig att den här modellen dyker upp igen".

GÄVLE. I söndagens Sportbladet kritiserade Djurgårdens Siggi Jónsson Svenska Cupen hårt och var glad över att ha blivit utslagen. Nu slår arrangören tillbaka.

– Siggi Jónssons uttalande är beklämmande, säger Gerhard Sager, ordförande i Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté.

Sportbladet i går.

Svenska Cupens sammandrag i Gävle med sex matcher blev ett publikfiasko. 43-69-89-83-160 är inte ett telefonnummer utan åskådarsiffror som Sportbladets utsända själv räknat fram under lördagens och söndagens matcher.

”Beklämmande”

– Att tränarna uttalar sig på det sättet som Siggi Jónsson gör är beklämmande. Tränarnas klubbledningar har varit med och fattat beslutet att vi ska spela ett sammandrag och ställt sig bakom det, då kan ju inte tränarna gå emot sin egen klubbledning, säger Gerhard Sager.

Lägger ni ner idén med en spelort nu?

– Vi måste förstås göra en utvärdering och titta på varför publiken uteblivit. Sedan lägger vi fram ett förslag för Fotbollförbundets styrelse hur vi tycker att cupen ska läggas upp nästa år. Det är lätt att säga att det blev ett fiasko med att spela på en ort, men med bättre väder och om Gefle IF varit med hade det kanske sett annorlunda ut.

Ni funderade aldrig på att ge värdstaden en friplats?

– Vi hade det uppe, men man tappar lite av hela idén med cupen då?

Fler tränare än Jónsson hade invändningar mot sammandraget. Trots vinster mot BP och AIK instämde Kalmars och Landskronas tränare i kritiken.

Tränare eniga

– Jag fattar inte varför vi ska behöva åka 55 mil för att spela vår hemmamatch inför tomma läktare, säger Kalmars Nanne Bergstrand.

Landskronas tränare Anders Linderoth håller med:

– Varför vi ska behöva åka till Gävle och möta AIK förstår jag inte, men efter en utvärdering kan jag aldrig tänka mig att den här modellen dyker upp igen.