Direktrapporter från Råsunda-derbyt

Sportbladet.se:s fotbollsreporter Marcus Leifby ger dig försnack och matchen minut-för-minut

Guldstriden är långt borta – men kvällens derby mellan Djurgården–AIK betyder ändå enormt mycket.

För spelarna, för tränarna – och inte minst för fansen.

Ingen vill bli sämst i stan.

Sportbladet.se:s reporter Marcus Leifby rapporterar direkt från Råsunda från 19.30.

Kickoff 20.00.

SLUT, DJURGÅRDEN-AIK 1-1 Även det andra mötet lagen emellan den här säsongen slutar 1-1 och det resultatet är förstås bara alla svartgula nöjda med. Djurgården har 1-0 med sig från den första halvleken som man dominerar.

AIK har någon halvfarlig möjlighet i andra men det händer inte mycket. Djurgården kontrollerar och ska egentligen bara spela av tilläggstiden och ta med sig tre poäng i en säck ut till Kaknäs men då slår inhopparen Jagne till och kvitterar.

Ren med Dembo placerar han in 1-1 och jag tyckte jag hörde en lättnadens suck nerifrån Rickard Norling på AIK-bänken.

Men totalt sett så var det här ingen höjdare på något sätt. Dåligt tempo, hög felprocent från båda lagen och ganske dålig gnista. Stundtals var det här derbyt... Nej, jag har nog inte sett ett så lamt derby, ett så intetsägande derby sedan träningsmatchen mellan Göteryd och Hallaryd på Linnéskolans grusplan typ 1995.

Inramningen var inte heller den bästa, 22 000 är en trist notering.

Då är det bara ett derby kvar – Hammarby-Djurgården om en vecka eller två. AIK har ”derbyat” färdigt för säsongen och får nöja sig med fyra oavgjorda. 1-1, 1-1, 1-1 och ett sprakande 2-2.

Eller nöja sig. Jag tror ingen i AIK är nöjd med att inte ha vunnit något derby. Snarare nöjda med att inte ha förlorat något. Om man nu kan vara nöjd med en sådan grej. Poängmässigt hade det varit bättre att ha vunnit två och torskat två.

Nu ber vi en bön till fader Abraham att det blir lugnt på stan i kväll. Lika lugnt och försynt som det stundtals var på planen i kväll. I så fall kan man gå naken hem genom Solna med Djurgårdshalsduk om en stund.

Tack för att ni var med i kväll. Nu ska vi ner och lyssna på presskonferensen med tränarna.

Vi hörs!

90 1-1 AIK!! Inhopparen Saihou Jagne kvitterar för AIK på tilläggstid. Jagne kommer helt ren, jag vet faktiskt inte hur det kommer sig och jag ber om ursäkt för det, men han placerar i alla fall in bollen inskallt bakom Dembo. Det där kom som en kalldusch för Djurgården som såg ut att ha det här under kontroll. Vilken lättnad det måste kännas för alla AIK:are och framförallt Norling. Nu slipper han höra att AIK inte vann något derby den här säsongen. Eller det kan han visst få höra men då kan han svara att han bannemej inte förlorade något heller. Fyra raka kryss.

89 En minut kvar... AIK försöker... nja, jag vet inte. Det ser knappt ut som om AIK försöker. De kommer i alla fall ingenstans. Fyra minuters tilläggstid. Fyra att gå på alltså.

87 Tre minuter kvar. Ja, jag måste ju skriva någonting. Rajalakso får en varning också, förresten...

84 Özkan testar skott och bollen går tätt, tätt, tätt utanför Dembos vänstra stolpe. En av AIK:s bästa möjligheter i andra halvlek. I situationen efter fäller Nisse Johansson en kontringssugen Quirino och får varning. Han såg så stel ut, Johansson. Som om han gick på styltor. Djurgården har chansen att stänga den här matchen nu. AIK har flyttat upp och det finns stora ytor att kontra på. Dyker ofta upp tre-mot-tre-lägen eller liknande.

80 22 312 letade sig hit ikväll och de flesta ångrar nog att de inte stannade hemma och kollade på Äntligen hemma eller något liknande.

78 ... för AIK som inte vunnit något derby i år. AIK har spelat 2-2 och 1-1 mot Hammarby och 1-1 mot Djurgården tidigare i år. När hände det senast? Att AIK inte vann något derby? Lätt svar tror jag. 2005. Då låg laget i superettan. Inte en derbyseger säsongen 2008. Det är inte roligt. Det är som att boxas fyra titelmatcher i tungviktsboxning utan att få in enda träff, en enda höger- eller vänsterkrok. Vad skulle Don King tycka om det? Vad tycker AIK:s motsvarighet Ola Andersson om det?

77 AIK skakar faktiskt fram ett riktigt bra läge men Mendes, jag tror det är Mendes, snubblar inne i straffområdet när bollen kommer in från Paveys fot från höger. Ett kanonläge om han bara hade kunnat stå på benen och träffat bollen. Två meter från mållinjen, Dembo kom inte ut. Still 1-0. Snart bara tio kvar att jobba på för AIK...

74 Ni kanske undrar varför rapporterna från själva matchen, de så kallade ”sekvenserna” inte har varit fler under de senaste minuterna? Jo... här kommer en liten sammanfattning från, tja låt oss säga sista tio... Kuivasto passar fel, bollen studsar snett på Prince Ipke och Djurgården tappar boll... Maajona sölar med bollen trots underläge. Dahlberg springer offside. Quirino gör en vansinneslöpning, förmodligen övertänd, men det händer ändå ingenting. Kenny Pavey irrar runt och jagar boll. Inkast AIK. Inkast AIK igen. Och igen. Igen. Igen. Och så ett inkast för Djurgården. Felpass Prince Ipke... ja, ungefär så har det sett ut.

73 Siggi gör ett brassebyte. Enrico ut – Quirino in.

67 Det här är nog det lugnaste derbyt jag har besökt på länge. Känns vänskapsaktigt. Både på planen och på läktaren. Vi får hoppas att det håller i sig matchen ut. Det vore ju förödande om det hände någonting här i kväll. I kväll också.

66 Där kommer bytet. Norling brukar ju röra runt ordentligt i grytan men agerar alltså först nu, trots det minst sagt bedrövliga spelet under i alla fall 64 av de 66 spelade minuterna. Rubart och Tjerna lämnar, Ortiz och Mendes ersätter. Offensivt byte i alla fall. Vad ska han annars göra?

64 Rickard Norling förbereder ett dubbelbyte.

61 Enrico får en kalasläge att göra 2-0 men Maajona räddar skottet från nära håll. Han håller returen med nöd och näppe. Johan Oremo byts ut också, Mikael Dahlberg ersätter.

56 Sjölund, Pavey och Touray ligger ner i enda stor hög, skadade, men spelet fortsätter. Förstår att Pavey och Sjölund ligger ner om de krockat med världens största människa. Alla upp igen ser det ut som. Även Pa Dembo har ont, det måste betyda att Sjölund och Pavey träffade honom på exakt samma ställe, samtidigt och stenhårt...

53 Trevande inledning på andra halvlek. Stendött verkligen. Hyfsat drag på läktarna men på planen? Nej, det här är dåligt och jag förstår att det inte kommer mer folk om det har sett ut så här under säsongen. Roligare att se målarfärg torka för fasen. Kom igen nu!

47 Såg för en stund sedan ut som om det var ett mer aggressivt AIK som kom ut till andra men jag börjar redan tvivla. Ser håglöst ut. Harmlöst. Ointressant. Oinspirerat. Hörna Djurgården från vänster som blir resultatlös.

46 Statsminister Reinfeld är sen till andra. Har säkert tagit sig några ordentliga järn i pausen. GW-kopian, AIK-Söderberg, Laul, Bank, Modin också på plats.

46 Andra halvlek i gång. Rajalakso, ni vet han som borde vara med i landslaget fast ändå inte, har fått hoppa in och precis som jag förutspådde så har Mattias Jonson tvingats lämna planen.

PAUS AIK-klacken hissar en banderoll med en nakenbild på Bosse Andersson, eller som ska föreställa Bosse Andersson..., och texten ”Djurgårdens IF, lite finare, lite bättre”. Tyvärr ingen bild men ni får lita på mitt ord, ljuger inte särskilt ofta. Varför orkar jag inte ens gå in på men ni som är nyfikna kan göra en google-sökning med orden Bosse + Gävle + Polis + Snopp + Cell.

PAUS Och efter en efterlysning som som vanligt en fundering. Det har surrats kring både Rickard Norlings och Siggi Jonssons framtid i sina respektive klubbar.

Det här, kvällens derby, skulle faktiskt kunna vara det sista de gör.

Ja, eller i alla fall Norling. Djurgården ska ju möta Hammarby senare i höst men ni förstår vad jag är ute efter. Vilka är kvar nästa säsong?

Jag tror att Jonson och Lindholm fortsätter, de har ett år kvar på sina kontrakt. Norling däremot, som har kontrakt till 2011 om jag inte minns helt fel, han ryker nog fasen.

Hade vi satt oss ned med Norling och Siggi inför säsongen. Lagt fram ett kontrakt där det stod ungefär ”om AIK/DIF inte ligger bättre än sexa/elva när det drar ihop sig i höst, att AIK/DIF inte ens är i närheten av att ha kontakt med topplagen och att AIK/DIF är långt i från guldstrid, då säger du upp dig, ok? Har vi en deal?”... så tror jag både Norling (definitivt Novakovic med sin Balkan-spontanitet och sitt brus) och Siggi hade skrivit under på det.

Direkt.

Pronto.

Med bläck.

Vad tror ni?

PAUS En efterlysning. Inför matchen har Djurgården kört en ”Jag har gjort mål på Gnaget”-kampanj.

Jag surfade runt före matchen såg jag en bild på tränaren Siggi Jónsson med en t-shirt med det tycket på. Enligt Riedel, informationsansvarig i klubben, påstår Siggi att han gjorde ett mål på AIK under sin tid i Örebro (1996-1997). Jag har inte lyckats få det här konfirmerat på något sätt.

Någon som kan hjälpa mig? Någon som har Strömbergs fotbollsbok 1996 eller 1997?

Har Siggi verkligen gjort mål på AIK eller är det en ”kupp”? En fräck, käck, frostig isländsk kupp?

Först in med rätt svar vinner som vanligt en exklusiv publicering i den här matchbloggen. Det var så Simon Bank fick jobb på Sportbladet till exempel. Och Jennifer Wegerup på Gazzettan.

PAUS Då tar vi ett litet break på en sisådär en kvart. Mattias Jonson är tveksam till spel i andra halvlek, han haltade ganska illa under slutet av halvleken och drog knytnäven i handflatan två gånger i besvikelse. Jonson har ju precis kommit tillbaka efter skada. Är det kört nu igen?

Annars då. Ja, Djurgården dominerar den första halvleken rejält. Skapar mest, pumpar på och har rättvist tagit ledningen genom Johan Oremo efter slarv i AIK-försvaret. Och just slarv är det som har varit kännetecknet för AIK i den första halvlek. Det slarvas lite överallt i laget och det enda som inte ser slarvigt ut är Rickard Norlings sätt att klä sig.

Och jag måste säga att jag saknar den där riktiga derbykänslan. Den finns inte riktigt i luften även om det stundtals, men bara stundtals, blir lite tryck här inne.

Kan även rapportera att Fredrik Reinfeldt är på plats.

Och han är ju djurgårdare upplyste jag kollega Jenny Modin om som svarade:

”Ja, och statsminister”...

44 Johan Oremo ligger ner. Båren kommer in men som så ofta så räcker det med att just ta in båren för att en spelare ska piggna till, för att smärtan ska lägga sig, såren ska läka. Ja, ni hajar. Oremo tar sig ut för egen maskin och lär vara... ja, han är redan tillbaka i matchen. En minuts tilläggstid också annonseras.

43 Tjernström testar skott med vänstern med högt, högt över. Två minuter kvar.

41 Obolo slår in bollen i mål men linjemannen har vinkat av för offside. Såg klar ut tyckte jag i alla fall härifrån. Samtidigt börjar Dif-klacken skandera ”Solna-tattare, Solna-tattare”. Eftersom jag numera bor i Solna så tar jag åt mig och kommer hädanefter, under de återstående 49 minuterna av den här matchen, inte skriva ett enda gott ord om Djurgården.

39 Både Siggi och Norling uppe och manar på. Siggi vill att Djurgården ska flytta upp laget snabbare. Det syns tydligt på kroppsspråket och hans viftande. Norling vet jag inte riktigt vad han vill. Han står bara med händerna knytna bakom ryggen. Han ligger pyrt till nu, Norling.

37 Helsingborg har tagit ledningen mot Kalmar. Intressant för guldstriden förstås. Kan verkligen Helsingborg blanda sig i den?

34 AIK-klacken skanderar något hånfullt om Bosse Lundqvist, den ”försvunne” och avgående Dif-ordföranden. Lite bättre spel från AIK nu som i alla fall lyckas ta sig över mittlinjen och behålla spelet på Djurgårdens planhalva.

32 Tyckte för en sekund att Leif GW satt på vip-hyllan men tyvärr var det bara ett bär. Simon Bank å andra sidan sa ”jag tyckte det var Laul jag”.

31 Det blir en till. Från höger. Resultatlös den också även om Dr Jones kommer till ett avslut.

30 Djurgårdshörna från vänster rensas undan men Dif biter sig kvar och skakar fram en ny hörna – den här gången från höger.

28 Hygglig chans för AIK. Kenny Pavey testar men skjuter rätt i famnen på Touray. Samtidigt gäspar Robert Laul. Chansen uppkommer sedan Pierre Bengtsson sprungit en 60-70 meters löpning, från sin vänsterbacksplats, över hela planen och fått bollen utanför straffområdet. Till höger. Borde inte han vara trött?

26 Komac testar skott på volley men får ingen riktigt träff. Inlägget den här gången kom från Sjölund på vänsterkanten. Djurgården äger matchen. Har mest boll. Kommer i bäst lägen. Skapar mest farligheter. Springer mest.

24 Djurgården kommer på högerkanten – IGEN. Det är öppet där, Bengtsson har fått en jobbig start helt klart. Jonson hittar in till Enrico som skjuter. Touchar en spelare, domare Johannesson (hur många derbyn har karln dömt, 130?) tycker det är Oremo som nuddar och han dömer inspark till hela Djurgårdsklackens stora besvikelse.

21 Ny Dif-kontring som håller på att resultera i farligheter. Enrico, som varit riktigt bra sedan jag sågade honom för några rader sedan, är nära att hitta fram till Oremo. Nils-Eric Johansson, med bland annat spel i Blackburn på meritlistan, har inlett som om han spelat fotboll i Liatorp de senaste tolv säsongerna.

16 Mycket Djurgården. Bara Djurgården. Enrico testar ett skott som Maanoja har problem med. Är på vippen att tappa ut den bollen till en framstormande Kuivasto.

AIK har problem, det är tydligt. Djurgården, med ännu mer energi efter målet, pressar högt och AIK, som nästan alltid försöker spela sig igenom en press, lyckas inte utan fastnar på aggressiva blåränder. Inte mycket till anfallsspel för AIK heller.

14 AIK har problem, det är tydligt. Djurgården, med ännu mer energi efter målet, pressar högt och AIK, som nästan alltid försöker spela sig igenom en press, lyckas inte utan fastnar på aggressiva blåränder. Inte mycket till anfallsspel för AIK heller.

11 1-0 DJURGÅRDEN! Johan Oremo gör 1-0 efter drygt tio minuter. Oremo kommer i en perfekt löpning och rundar AIK-målvakten Maanoja snyggt och lägger in 1-0 i öppen kasse.

Den forne målkungen, den sömnige målmaskinen, har vaknat och jag tror att det där målet var sååååååååååååå skönt för Oremo som varit ifrågasatt sedan han kom till Djurgården.

9 Intressant detalj. AIK ställer upp med elva spelare, det i sig är förstås inte så intressant, men den elvan som startar här i kväll har stått för en målproduktion som når upp till... åtta mål. Åtta mål. Elva spelare, ja tio om man plockar bort målvakten. Åtta mål. Obolo har gjort sex, Pavey och Jonsson varsitt. Inte konstigt laget ligger sexa i tabellen.

7 Jonson är het. Bjuder Rubart på en rejäl flygtur och varnas. Ber dock om ursäkt snabbt och det där var nog inte så illa menat som det kanske såg ut.

6 AIK trycks tillbaka. Hörna Dif från höger. Ofarlig. Djurgården har börjar klart bäst och AIK har nog inte haft två passningar inom laget än.

4 Nytt fint anfall på Dif:s högerkant. Jonson hittar Davids som så när hittar Enrico med ett fint inlägg. Men å andra sidan, vad hade det spelat för roll om det nått fram? AIK-inspark?

2 Formkurvan på Enrico? Dalande tycks det. Självförtroendet då? I botten ser det ut som. Djurgården kommer upp fint på högerkanten genom den så alltid flitige Mattias Jonson. Han hittar in till brassen som får bollen mitt i ”slottet” som det hade låtit på hockeyspråk, men skottet är såååå lamt och går både utanför, över och snett åt...

1 Då kör vi igång det här ”krisderbyt”.

20.02 Så här såg det ut. Djurgårdsklackens först.

20.00 Spelarna kommer in och båda klackarna bjuder på hyfsade tifon.

19.53 Spelarna har värmt upp och lämnat planen. Någon sa att Tauer var med på uppvärmningen lik förb.... vi får se vart han tar vägen sen.

Det snackas en hel del om publikkrisen i allsvenskan just nu.

Den här matchen är väl inte direkt något som får mungiporna på Lagrell, Theorin och grabbarna att skruva sig uppåt öronsnibbarna.

Jag vet inte exakt hur många det blir här i kväll, jag skulle tippa på runt 20 000, och det kommer i så fall bli den sämsta derbysiffran de här lagen emellan på flera år – 2004 närmare bestämt då drygt 19 000 letade sig hit.

19.45 Vad är det då vi sitter och väntar på här i kväll? Jo, det är ju ett hett Stockholmsderby... eller?

Nej, inte riktigt. Eller jo. Både och.

Matchen i kväll är förstås ett krismöte och ur sportslig synvinkel så står det kanske inte så mycket på spel. En femteplats eller en åttondeplats? Tja, skit samma, typ.

Samtidigt står det hur mycket som helst på spel. Saker som heder och stolthet. För supportrar, för spelare och inte minst... för tränarna. För en förlust här i kväll – då är säsongen definitivt körd och inte bara körd. En förlust här är näst intill förnedrande.

Och minns ni samma derby i fjol? Lite skillnad...

Fem omgångar återstod, AIK tog emot Djurgården, båda med guldkänning, över 34 000 på läktarna...

Det slutade 1-1 sedan Valdemarin kvitterat för AIK med kvarten kvar.

Och det är inte alls samma tryck här i kväll. Det är inte alls samma känsla att sitta här, med AIK-klacken till vänster och Dif-klacken till höger. Men de försöker.

19.40 Peter Magnusson spelar från start i Djurgården i dag. I bland ska man hålla snattran, ni minns väl det här uttalandet?

19.25 Övrigt att rapportera om från Råsundas inre, innan vi kliver upp på läktaren. Tja, Canal Plus-experten Jens Fjellström behövde två, kanske tre, försök på sig att knyta sin slips. ”Det är inte knuten som är det svåra, det är längden”, sa han när jag frågade om han behövde hjälp.

Håll ett öga på slirren, ser den okej ut eller?

19.20 Ah, fasen. Vi kickar igång det här nu – direkt från Råsundas innandömen. Startelvorna har precis släppts och det ser rätt intressant ut.

Djurgårdens elva, från höger: Touray – Davids, Magnusson, Kuivasto, Sjölund – Komac, Ekong, Enrico – Jonson, Oremo, Kusi Asare

AIK: Maanoja – Jonsson, Atta, Johansson, Bengtsson – Özkan, Tjernström, Walker – Pavey, Óbolo, Rubarth

Intressant sa jag. Kevin Walker, 19 bast, får starta för blott andra gången i AIK. Hans första derby från start. Kul också att den lille trollgubben, eller fd trollgubben (Özkan har ju mest varit skadad), är tillbaka från start igen. Kallades för Kaká när Wilton Figueiredo spelade i klubben.

I Djurgården då?

Jo, Jan Tauer, den hårfagre, får inte ens en plats på bänken. Han får sitta på läktaren i kväll och det kan man ju fundera över vad det handlar om. Vad har tysken hittat på som fått finländaren och islänningen att sätta honom på läktaren? Har han klippt sig?

Daniel ”Daja” Sjölund spelar vänsterback i stället.

Marcus Leifby, 30, född och uppvuxen i Älmhult, Småland, och kom till Sportbladet sommaren 2006 efter studier i Ljungskile.

Meriter: Har punktmarkerat landslaget sedan 2007 och följde hela EM-slutspelet på plats i Schweiz och Österrike. Rapporterar direkt från landslagets träningar, presskonferenser och matcher på plats. Och kanske lite till.

Egen karriär: Torpedforward med hockeyfrilla och CCM-hjälm i Diö Goif i början på 90-talet. Ettrig ytterback i Älmhults IF och Kållereds SK i div 3 under 2000-talet. Skorna på hyllan sedan två år.

Favoritlag: Roma, Tingsryds AIF.

Synpunkter? Åsikter? Mejla Marcus!

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN