”Han gjorde bort sig – jag satt och räddade”

FOTBOLL

IFK straffade succélaget från Champions League

LA MANGA/STOCKHOLM. IFK Göteborg bröt sviten och gjorde mål på straff efter att ha missat sju (!) straffar i följd under 2009 och 2010.

Förbannelsen hamnade i stället hos FC Köpenhamns Dame N'Doye, som lobbade sin straff rakt i händerna på Marcus Sandberg.

– Han gjorde bort sig helt. Jag satt ju och räddade, säger IFK-målvakten.

Dame N'Doye kvitterade för FC Köpenhamn mot IFK Göteborg i matchens sista sekund. Sedan skulle 25-åringen glänsa när matchen i Copa del Sol avgjordes på straffar. Senegalesen gick kaxigt fram och lobbade straffen – rakt i händerna på en skrattande Marcus Sandberg i IFK:s mål.

– Det var en oerhört nonchalant straff. Han gjorde bort sig helt. Jag satt ju och räddade, säger Sandberg med ett brett leende.

”Försöker psyka dem”

Men Blåvittmålvakten gjorde desto mer kvalificerade räddningar på straffarna från FCK:s Thomas Kristensen och Kenneth Zohore.

– Det är inspirerande för mig som målvakt med straffar. Jag har allt att vinna. Jag försöker vänta ut skytten och psyka dom precis innan.

– Det gäller att få ögonkontakt och få straffläggaren att fundera lite extra, säger Sandberg.

Tobias Hysén låg bakom IFK Göteborgs spelmål efter att han kommit loss på vänsterkanten fem minuter före full tid. Inspelet var ämnat för Tobias Sana, men Köpenhamns Oscar Wendt kom först till bollen. Den förre IFK Göteborgsspelaren missade undanrensningen och drog bollen in i eget mål.

N'Doye kvitterade sedan i matchens sista sekund på nick men blev ändå syndabock för FCK.

”Vi är på rätt väg”

För IFK Göteborg var matchen mot FCK ett rejält lyft jämfört med den ytterst bleka förlustmatchen mot Karpaty Lviv.Mikael Dyrestam gjorde comeback efter nära ett års frånvaro på grund av en korsbandsskada.

Dyrestam spelade från start som högerback och neutraliserade FCK-stjärnan Jesper Grönkjaer under den första halvleken. I den andra halvleken kom Erik Lund, som också årsdebuterade, in som högerförsvarare.

Spelet och segern gladde IFK Göteborgstränaren Jonas Olsson:

– Äntligen är straff-förbannelsen bruten. Det var skönt. Men det är ju en sak att sätta straffar här jämfört med i en riktig tävlingsmatch.

– Försvarsmässigt var vi riktigt bra. FCK håller hög klass och i andra halvlek lyckades vi hålla bollen inom laget. Ett bra kvitto på att vi är på rätt väg med vårt anfallsspel, säger Olsson.

ARTIKELN HANDLAR OM