Hinner inte kolla upp nyförvärven

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Torbjörn Nilsson om stressen: ”Det blir som med videojuggarna i Hammarby”

Foto: GRÄNSLÖSA STJÄRNOR Damallsvenska importer: Manon Melis, Mami Yamaguchi, Rita Chikwelu, Linda Sällström och Mariann Knudsen.

52 importer spelar i Damallsvenskan – och fler vill hit.

Just nu försöker en våg av amerikanskor med förrädiska cv:n imponera på klubbarna.

– Alla säger sig ha blivit premierade, varit bäst på sitt college och ser ut som proffs, men de kan inte höja något lag i allsvenskan, säger Hans Löfgren i Tyresö.

Något har förändrats. Tidigare säsonger har ett par allsvenska storspelare flyttat över Atlanten för spel i WPS-ligan, men i år är det bara Therese Sjögran som tagit klivet.

I stället har exempelvis Sara Larsson och Ramona Bachmann återvänt från USA. I deras spår kommer mängder av lycksökande amerikanskor. Spelare som klubbarna närapå varnar för.

– På senaste tiden har vi fått erbjudanden om fyra–fem spelare från USA. De har skickat med ett CV, men det är svårt att se vad i CV:t som stämmer. Det blir lite som Hammarby för länge sedan gjorde med videojuggarna, säger Kopparbergs/Göteborgs tränare Torbjörn Nilsson.

Är det inte bara att låta dem provspela?

– Man kan göra det, men det är svårt nu när de dyker upp de sista två veckorna. Då står man här, ganska nära serien, och hinner inte. Och vi har inte kontrollen att ta reda på hur bra de är, så det handlar ofta om att köpa på chans.

Fler amerikanskor vill hit

Tyresö och Malmö är de två andra guldkandidaterna. De beskriver saken likadant: det som på pappret ser lockande ut blir i verkligheten en riskabel affär.

– Det har blivit en ökning av amerikanska tjejer som vill hit, men vi vet inget om den amerikanska collegefotbollen. De är svåra att validera och värdera, säger Tyresös fotbollsansvarige Hans Löfgren.

LdB Malmös klubbdirektör Niclas Carlnén har sitt sätt att sålla: kan man flytta till Sverige är man sannolikt inte tillräckligt bra.

– Alla riktigt bra amerikanskor är hårt knutna till sitt landslag. De är med landslaget alla vardagar och spelar bara i klubblaget på helgerna. I det ligger begränsningarna hos de som kontaktar oss, säger han.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.