’Kommer inte att laborera’

FOTBOLL

Glöm holländskt b-lag på tisdag: Aldrig hört om partymatch

NOORDWIJK. Om någon hade hoppats på en holländsk B-uppställning mot Sverige...glöm det.

Förbundskaptenen Bert van Marwijks vinnarkultur är hårt inpräntad.

– Vi kommer inte laborera, säger Mark van Bommel.

Foto: Trots att de redan är klara för VM kommer van Bommel och hans lagkamrater att ge allt mot Sverige på tisdag.

Holland är redan klart för EM-slutspelet nästa sommar, men behöver en poäng hemma mot Moldavien på i morgon kväll för att definitivt säkra gruppsegern.

Förbundskaptenen Bert van Marwijk har 16 matcher i följd utan förlust i kvalspel med närmast ofattbara 51–7 i målskillnad.

Den vinnarmentaliteten är inget som holländarna kommer släppa i en match mot Sverige, som egentligen är betydelselös för dem.

Det sena återbudet i går kväll från Bayern Münchenstjärnan Arjen Robben ändrar inte på det.

– Vi har några skador och det gör att det kanske blir några nya ansikten, men jag tror inte vi kommer ändra speciellt mycket, säger lagkaptenen Mark van Bommel.

Är det inte dags att lufta några mer oerfarna spelare?

– Vi vill att vårt landslag ska utvecklas i varje match. Då ändrar man inte bara för ändrandets skull. Det är en kliché. Men vi har många spelare i en perfekt ålder och det har hänt mycket positivt för dem och landslaget. Spelarna vill spela alla matcher, säger van Bommel.

Vilar inga stjärnor

Sportbladet berättar för Bert van Marwijk om hur Zlatan Ibrahimovic inte känner samma passion för fotbollen.

Förbundskaptenen vill inte prata om matchen mot Sverige än, men hans svar visar att det inte kommer vilas några stjärnor på tisdag.

Har inte ni tränare ett ansvar att matcha de största spelarna mer sparsamt?

– Jag kan inte hjälpa till där. Landslaget spelar ett fåtal tävlings- och träningsmatcherna varje år som vi behöver för att få ihop ett slagkraftigt lag. Det är den internationella kalendern som är problemet. Spelarna behöver fler ledigheter.

Hur håller du spelarna motiverade när ni redan är klara för EM?

– Om man reagerar när man ser att spelarna inte är koncentrerade så är det för sent. Det är en process som tagit tre år att sätta sig i spelarnas huvuden – det spelar ingen roll om vi spelar mot San Marino eller Brasilien. Man måste vara koncentrerad i alla matcher och försöka nå sin maximala nivå för att bli ett vinnande lag.

Ni gjorde en bra match mot Norge för två år sedan trots att ni redan var klara för VM-slutspelet då.

– Ja. Holländsk media kallade det en partymatch i förväg. Jag har aldrig hört talas om det uttrycket.

– Det var första gången som jag sa till spelarna att de skulle visa att de hade utvecklats. Nu är utmaningen att behålla den nivån. Det är enklare som idrottsman att nå en hög nivå än att stanna där. Det är det som motiverar oss, säger van Marwijk.

ARTIKELN HANDLAR OM