Tveksam utvisning i det heta derbyt

FOTBOLL

Glenn Strömberg: Absolut inte rött kort

Förra säsongen dömde Martin Atkinson flest röda kort i Premier League.

I år har han inlett på ett liknande sätt.

I dag slog han till igen – med en tveksam utvisning på Jack Rodwell.

– Jag vet inte om det var rätt att välja honom som domare, säger Evertons manager David Moyes.

Martin Atkinson är känd för att inte snåla med utvisningar.

På säsongens sex första matcher delade han ut tre röda kort.

I dagens Liverpool-derby tog det bara 22 minuter innan han tog fram det.

Det var efter att Evertons Jack Rodwell, vid ställningen 0–0, slängde sig med dobbarna före och tacklade bort bollen för Luis Suarez. Trots att han träffade bollen först, och bara träffade Suarez lite efteråt, visade Atkinson ut honom.

Det var ett beslut som David Moyes inte var nöjd med.

– Jag sa i går att det var viktigt att vi fick en bra domare i dag. Jag vet inte om det här valet var rätt, säger han till BBC.

Att ge Rodwell rött kort ansåg Moyes var helt fel beslut.

– Om han hade fått frispark hade han blivit besviken. Bara frispark, alltså. Om vi hade fått ett gult kort hade vi blivit riktigt irriterade. Att ge oss ett rött kort...

– Om såna här tacklingar inte är okej måste jag leda mina spelare annorlunda.

”Absolut inte rött”

Även Viasats expertkommentator Glenn Strömberg tyckte var felaktigt.

– Han går in vårdslöst i situationen med dobbarna före, men han är klockrent på bollen innan, säger han till BBC, och fortsätter sedan:

– Det var ingen här på planen som ville ha det till gult kort eller något. Absolut inte rött. Jag tycker också att det var hårt med rött.

Strömberg ansåg att Atkinson borde ha vägt in vilken het match det var.

– Man ska väga in att det är ett derby med tufft spel och fräna närkampert. Det var absolut inte illa menat. Även om det var lite vårdslöst så… Nej, han känner inte av matchen.

Carroll avjorde

Utvisningen visade sig bli ganska matchavgörande. Everton fick spela resten av matchen med en spelare mindre och Liverpool tog över spelet mer och mer.
När Liverpool i slutet av den första halvleken (Dirk Kuyt tog hand om den) fick en straff stod visserligen Tim Howard för en bra räddning, men det räckte inte för hemmalaget.
Efter 71 minuter spelade José Enrique snett inåt bakåt till Andy Carroll. Carroll slog till på ett tillslag – och 1–0 till Liverpool var ett faktum.
Tio minuter senare kunde Luis Suarez, efter stort slarv i Everton-försvaret, göra 2–0 och slog därmed mer eller mindre spiken i kistan.

2–0 stod sig matchen ut. Därmed klättrar Liverpool, åtminstone tillfälligt, upp till tabellens fjärde plats.

– Ibland blir det negativt när man får en extra spelare men ibland blir det en fördel. Vi behöll vårt tålamod och är nöjda med resultatet, säger Liverpools manager Kenny Dalglish.

ARTIKELN HANDLAR OM