”Förvånad? Nej Besviken? Ja...”

FOTBOLL

Adebayor talar ut om nid-
ramsorna i Londonderbyt

Foto: Emmanuel Adebayor.

”Det borde varit du, skjuten till döds i Angola, det borde varit du."

Så sjöng Arsenal-fansen om Tottenhams Emmanuel Adebayor – som nu talar ut om hånen.

– Det är hemskt att minnet av något så fruktansvärt kan användas i ett så fruktansvärt syfte, säger Adebayor.

Relationen mellan Emmanuel Adebayor och Arsenals fans har varit infekterad sedan togolesen lämnade klubben under uppmärksammade former 2009.

Efter att ha firat framför ”Gunners”-supportrarna i Manchester City-tröjan, har nu Adebayor flyttat till London igen och Arsenals värsta rival Tottenham.

Och i söndagens derby, som Spurs vann med 2–1, hånades anfallaren av sina gamla fans. Bland annat ska de ha sjungit "det borde varit du, skjuten till döds i Angola, det borde varit du" med anspelning på överfallet mot Togos lagbuss under afrikanska mästerskapen förra året.

”Inte överraskad”

Tränarna Arsene Wenger och Harry Redknapp har fördömt nidramsorna, och nu tar även Adebayor bladet från munnen.

– Det de sjöng om mig var väldigt dåligt, men blev jag överraskad? Nej. Besviken? Ja. Självklart menade de att skada mig, uppröra mig och göra mig arg. Det är skamligt att föräldrar låter sina barn höra eller sjunga såna saker, säger Adebayor.

– Det är hemskt att minnet av något så fruktansvärt kan användas i ett så fruktansvärt syfte. Men jag blockerade sångerna under matchen och koncentrerade mig på att spela så bra som möjligt. Jag är glad över att jag lyckades hålla masken och inte låta mig påverkas av de där personerna.

”Stolt över min tid i Arsenal”

Men Emmanuel Adebayor är, över huvud taget, besviken på Arsenal-fansen.

– Jag representerade Arsenal i tre år och gjorde 46 mål på 105 matcher. Jag är stolt över det och kommer aldrig att ångra min tid i klubben. Ja, jag gjorde ett misstag i Manchester City när jag firade mitt mål framför Arsenals fans. Då sjöng de också förolämpande sånger, men det jag inte förstod var att min insats och mitt mål var tillräcklig vedergällning.

– Sedan dess har jag bett om ursäkt och uppriktigt önskat att vi kan dra ett streck över det här. Men det som hände i söndags bevisar motsatsen...

ARTIKELN HANDLAR OM