Kulturkrock eller succé?

FOTBOLL

I dag tar Stahre över Blåvitt: ”En tydlig bild hur jag vill leda”

Foto: GÖTEBORGS NYE LEDARE I dag tar Mikael Stahre över IFK Göteborg: ”Om jag så skulle vara i IFK Göteborg i tio år så är det fortfarande en väldigt liten del av klubbens totala historia”.

GÖTEBORG. I dag tar han i praktiken över IFK Göteborg.

Med Mikael Stahre, 36, vid rodret kan det både bli en klassisk återgång – och en kulturkrock i Blåvitt.

– Jag utgår från 4-4-2. När det gäller nyförvärv är jag extremt open minded. Jag är inte främmande för utländska spelare bara de är tillräckligt bra, säger Stahre.

Efter att det nya tränaruppdraget blev offentligt har han hållit en låg profil och knappt synts eller hörts kring IFK Göteborg.

I fredags avslutade tränartrion Jonas Olsson, Stefan Rehn och Teddy Olausson sin tid på Kamratgården.

– Jag har varit med i diskussionerna kring försäsongen, planering, nyförvärv och så vidare. Jag har sett mycket matcher på tv och video och en match live, mot Gais. Men jag har inte velat störa tränarteamet, säger Stahre.

Vad har du kommit fram till när du följt Blåvitt?

– Jag har en tydlig bild hur jag vill leda laget och vilken filosofi jag har. Jag har en tydlig bild hur jag ska göra. Men jag vill träffa spelarna och ledarna först innan jag gör en programförklaring via media.

Vad får IFK Göteborg för spelsystem under Mikael Stahre?

– För mig är inte spelsystemet det stora frågetecknet – om det blir 4-4-2 eller 4-4-1-1 eller 4-2-3-1 – det återstår att se. Men jag utgår från ett 4-4-2.

När IFK Göteborg spelat 4-2-3-1 har många av oss på läktarna upplevt att Tobias Hysén, trots 16 allsvenska mål i år, emellanåt blivit isolerad på topp. Och anfallare som Robin Söder, Pär Ericsson eller Nicklas Bärkroth har inte fått det att fungera i andra positioner. Är det något som du specifikt vill ändra på genom att spela 4-4-2?

– Det är för tidigt att svara på det. Jag måste bilda mig en egen uppfattning. Jag har sett många matcher men jag måste få k ä n n a, säger Stahre med stor inlevelse.

– Jag vill ha spelarna hos mig, i träning varje dag för att få en helhetsbild.

– Det är så lätt att sitta hemma, bli överambitiös och komma fram till precis hur man vill ha det. Sedan kommer man till verkligheten och där tvingas man riva upp allting.

Vill bryta mönster

I dag och i morgon är Stahre på plats i Göteborg. Agendan är full av möten samtidigt som spelarna gått på ledighet. Träningen kör i gång igen 1 december under Mikael Stahre och hans assisterande tränare Magnus Edlund.

Men redan snackas och ryktas det om att duon vill bryta en del mönster på Kamratgården, till exempel med något nyförvärv som inte faller i de senaste årens blåvita mall där det mest exotiska varit spelare från Island.

Håkan Mild var på scoutingresa i Argentina för ett år sedan. Du har bra erfarenhet av argentinska spelare från AIK. Kan det bli aktuellt att hämta spelare därifrån?

– Jag är extremt open minded när det gäller spelare. För mig är det viktigaste att de är bra. IFK Göteborg har en väldigt bra akademi och vi ska alltid se vad vi har själva att lyfta upp. Men jag är inte främmande för att ta in utländska spelare om de är tillräckligt bra och om han är beredd att göra jobbet och ställa upp på det vi står för. Sedan får vi se om det blir någon mer spelare, svensk eller utlänning.

Hur många fler nyförvärv vill du ha?

– Det spelar ingen roll om jag hade svarat tio stycken eller en halv ytterligare. Det blir en slags ursäkt. De spelarna jag har är de vi har nu. Skulle vi spela med exakt samma lag som finns nu så tror jag definitivt att IFK Göteborg är konkurrenskraftigt.

Du hänvisar ofta till IFK Göteborgs värdegrund. Handlar det om politik eller blåvit kampfotboll på planen?

– Om jag så skulle vara i IFK Göteborg i tio år så är det fortfarande en väldigt liten del av klubbens totala historia. Jag kan inte komma hit och ändra på saker och ting som fungerat över en väldigt lång period i en existerande organisation. Det finns bra förutsättningar och en ekonomi i balans. Jag ska leda laget och optimera spelare. Mycket bra finns redan.

– Kampfotboll står jag inte för. Jag står för att mitt lag ska vara hårt arbetande och organiserat, men det gäller att hitta balansen mellan det och det konstruktiva mjuka.

”Viktigt att sätta en norm”

Den definitionen av din fotbollssyn fungerade perfekt i AIK 2009 i ett lag fullt av starka personligheter och individuellt skickliga spelare. IFK Göteborgs A-lag har inte riktigt den profilen. Hur ska det kunna utveckla laget?

– Allt är en process för att hitta rätt. Innan jag kom till AIK så hade jag varit i Väsby där vi var sjukt offensiva. Det var snarare 2-4-4 och all in framåt i alla lägen. Vi slog inte en boll över knähöjd. I varje lag måste man fundera på vad man är bra på. I AIK var det i en början viktigt att fokusera på försvarsspel och sedan addera andra detaljer. Varje uppdrag och grupp är unik.

– Eftersom vi kör i gång med matcher i Copa del Sol relativt tidigt i slutet av januari så blir december en fysinriktad månad så att vi kan köra högintensiv och kravställande fotboll i januari.

– Men självklart kommer jag ha några fotbollspass i december för att visa vad jag står för fotbollsmässigt och vilka bärande väggar som är viktiga. De passen blir viktiga för mig för att sätta en norm.

Vilket lag vinner allsvenskan 2012?

– Det får vi se. Men Elfsborg är alltid favorit för mig..., säger Stahre på klassiskt manér med ett leende.

Joggar de hem guldet?

– Hahahaha. De detaljerade svaren får du längre fram.

Fotnot: Inför säsongen 2009 sa dåvarande AIK-tränaren Mikael Stahre att Elfsborg skulle jogga hem guldet. Inför den nyligen avslutade allsvenska säsongen upprepade nuvarande AIK-tränare Andreas Alm de orden.

ARTIKELN HANDLAR OM