”Bilden visar inte hela sanningen...”

Publicerad:
Uppdaterad:

Huliganen sprang in på planen utan att någon ser ut att ingripa

1 av 17 | Foto: Erik Aunér/Läsarbild

Här tar sig huliganen obehindrat in på planen – medan publikvärdarna tittar på.

– Men bilden visar inte hela sanningen. De brottades rätt rejält med honom innan, säger Malmö FF:s säkerhetsansvarige Nisse Lovén.

Den 18-årige våldsverkaren som förstörde derbyfesten i Skåne blev omedelbart omhändertagen av ordningsvakter efter attacken mot Helsingborgs målvakt Pär Hansson. Men när huliganen klättrade ner för läktaren och hoppade över reklamskyltarna fick han inte samma bryska behandling, enligt en läsarbild som Sportbladet nu kan publicera.

Tittade på

Publikvärdarna står bara och tittar på när 18-åringen tar sig in på planen och orsakar en av de största skandalerna i allsvenskan genom tiderna.

Men bilden är missvisande, enligt Malmö FF:s säkerhetsansvarige Nisse Lovén.

– Jag har precis sett en film som visar att publikvärdarna brottades rätt rejält med honom innan han lyckades ta sig över reklamskylten, säger Lovén och menar att läsarbilden måste vara tagen precis efter att huliganen lyckats slita sig loss.

Hade rädd att ingripa

Har publikvärdarna befogenheter att stoppa någon som försöker ta sig in på planen?

– Det har precis samma befogenheter som du och jag. Hela Sveriges befolkning har rätt att ingripa när ett brott begås, och detta är ett brott. Så svaret på den frågan är ja. Sedan är det ordningsvakter och poliser som omhändertar personen. Publikvärdarna jobbar ofta ideellt och ska i första hand ge service till åskådarna, säger Nisse Lovén.

”Hade kunnat stoppa honom”

Sportbladet har pratat med Thomas Rasmusson, supporterpolis i Göteborg.

Han utvecklar här vad som gäller:

– Publikvärdarna får inte rent fysiskt försöka stoppa en person som är på väg att ta sig in på planen. De kan bara försöka göra det verbalt. Men när personen väl har tagit sig över staketet har han begått ett brott mot ordningslagen och då får vem som helst ingripa enligt envarsregeln.

Han fortsätter:

– När det gäller det som hände i går så tog sig killen först in i det mellanrum som finns mellan staketet och reklamsargen, där publikvärdarna står. Och redan då är brottet fullbordat och publikvärdarna hade kunnat stoppa honom enligt envarsregeln, alltså innan han hoppade in på själva planen. 

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN