”Jag vill spela för Fukushimas folk”

avJohannes Hägglund

Publicerad:
Uppdaterad:

Jobbade på kärnkraftverket – i går chockade Sameshimas Japan hela fotbollsvärlden

1 av 2
Aya Sameshim i kamp med Melanie Behringer

Japan chockade en hel fotbollsvärld – och slog ut storfavoriten och hemmanationen Tyskland.

Nu hoppas spelarna att framgångarna i VM ska stärka alla som drabbades av tsunamin.

– Jag vill spela för Fukushimas folk, säger Aya Sameshima – som själv arbetade i det katastrofdrabbade kärnkraftverket.

Tyskland vann VM 2007. Tyskland vann VM 2003. Tyskland hade inte förlorat en VM-match sedan 1999 och var tillsammans med USA favoriter inför årets VM. Men i kvartsfinalen mot Japan tog det stopp. Avgörandet kom i början av den andra förlängningskvarten. Karima Maruyama kom loss på vänsterkanten och lyckades, via ett välplacerat skott, få bollen förbi Tysklands målvakt Nadine Angerer. Tyskland pressade på för en kvittering men Japan höll undan och skrällen var ett faktum.

– Jag är så glad. Vi kämpade tillsammans hela vägen, säger målskytten till AP.

Rörande historia

En av många hjältar i det japanska laget var Aya Sameshima, 24. Ytterbacken har spelat alla Japans fyra VM-matcher från start. Hon har inte varit den mest framträdande spelaren, men hennes historia är den mest rörande.

Aya skrev i slutet av mars på för Boston Breakers i den amerikanska ligan. Före det spelade hon i Tepco Mareeze. Klubben ägs av Japans största energiföretag med samma namn och precis som många andra spelare i laget försörjde hon sig utöver fotbollen med att jobba på ett av företagets kärnkraftverk – i Fukushima.

När tsunamin 14 mars i år slog stora delar av Japans östra kust i spillror – och orsakade en kärnkraftskatastrof i Fukushima - var laget på träningsläger i södra delen av landet.

”Förlorade många vänner”

– Där kände vi inget av jordbävningen. Normalt arbetade jag som sekreterare i direkt anslutning till kraftverket. Endast på eftermiddagarna tränade vi på fotbollsplanen.

– Nära släktingar har jag inte förlorat, men många vänner och fans har dött, berättar hon.

Alla spelare överlevde men laget tvingades dra sig ur serien på grund av alla skador i området.

Aya fick chansen att flytta till USA och fortsätta fotbollskarriären där. Den möjligheten hade inte andra.

– Jag vill spela för Fukushimas folk, och för mina lagkamrater som inte kan spela fotboll längre. Jag vill spela med hela hjärtat, sa Sameshima före VM till ESPN.

”Vill visa den japanska attityden”

Nu är Japan sensationellt klart för semifinal efter att ha slagit ut hemmafavoriten Tyskland.

Homare Sawa, 32, Japans stjärna och lagkapten, hoppas att lagets framgång på världens största scen kan inspirera de som sitter i hemlandet och tittar.

– I landslaget hoppas vi kunna visa den japanska attityden att aldrig ge upp. Samtidigt kanske vi kan skicka ut ett budskap till människorna som drabbades av tsunamin att de aldrig heller ska ge upp.

Publicerad: