Allsvenskan i fotboll

Allsvenska storklubbar på jakt efter Sebastian Larsson: ”Smickrande”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Tre allsvenska storklubbar – AIK, Djurgården och IFK Göteborg – vill värva Sebastian Larsson, 32, när kontraktet med Hull går ut i sommar.

Landslagsstjärnan medger att tanken på spel i Sverige lockar allt mer.

– Allsvenskan har fått ett uppsving och att spela där skulle jag se fram emot. Sedan får vi se när det blir, säger han till Sportbladet.

Ambitionen var att hjälpa Hull tillbaka till Premier League, men säsongen har inte blivit vad laget eller nyckelspelaren Sebastian Larsson hoppats på.

– Självklart är vi besvikna. Det som är mest frustrerande är hur vi slängt bort poäng i slutet av matcherna. Jag såg statistik på att vi tappat 16-18 poäng under de avslutande tio minuterna av matcherna. 

– Det är frustrerande men fotbollsmatcher spelas också i 90 minuter. 

På väg mot varningsrekord

Larsson har startat i 26 matcher och gjort tre inhopp i Hulls 31 matcher.

Matcherna han har missat har varit på grund av avstängningar eftersom svensken hittills redan är uppe i tio varningar.

– Jag har kommit upp i tio varningar under en säsong en gång tidigare. Skillnaden nu är väl att det är 15 omgångar kvar att spela...

Han var avstängd i FA-cupförlusten mot Chelsea och missar även tisdagens bortamatch mot Middlesbrough.

– Vissa varningar har jag varit tvungen att ta för att hjälpa laget i min defensiva mittfältsroll. Jag har spelat nära 30 matcher och då är inte tio varningar hela världen.

Hull har bara tre lag efter sig i tabellen och ligger precis ovanför nedflyttningsstrecket i the Championship.

Hur känner du kring din egen säsong?

– När det har gått som det gjort för laget kan jag inte glädja mig så mycket för egen del. Men konstigt nog kanske tycker jag det har varit roligt att spela.

– I Sunderland spelade vi som ett bottenlag om jag ska vara ärlig. Vi försvarade oss, hade litet bollinnehav. Så har det inte varit i år. I Hull har vi haft bollen och i långa delar av matcherna har vi varit spelförande.

Känner ingen stress

För ett par veckor sedan skrev Expressen att Sebastian Larsson är högaktuell för en flytt till AIK efter sommaren när avtalet med Hull gått ut.

Är du och familjen på väg att flytta hem?

– Det finns inget beslut taget om det. Jag vet inte än vad som händer nästa säsong och lägger inte så mycket fokus på det. Tidigare har jag velat veta i god tid vad som ska hända, nu känner jag inte den stressen alls. Jag har fullt fokus på Hull för att göra det bästa för klubben här och när vi förhoppningsvis gjort en bra avslutning har jag sedan ett VM att tänka på, säger Larsson som startade i landslagets fem avslutande kvalmatcher som tog Blågult till Ryssland i sommar.

Enligt Sportbladets uppgifter är det tre allsvenska klubbar – AIK, Djurgården och IFK Göteborg – som vill ha Larsson vid en hemflytt i sommar.

– Jag har inte bestämt mig och det finns inget klart. Men jag förstår att det blir spekulationer. Jag har varit ute länge och jag har ett kontrakt som går ut.

– Det är kul och positivt om det är flera klubbar och personer som vill ha mig i deras föreningar. Det är smickrande.

Enligt samma källor kommer Larsson och hans representanter träffa intresserade allsvenska klubbar i samband med samlingen inför landskampen mot Chile 24 mars.

– Jag har jobbat med samma rådgivare under hela min karriär. Jag litar på att de sköter sitt jobb och tänker på min framtid så att jag helt kan fokusera på nuet.

Hur lockande är det med spel i allsvenskan?

– Jag har ju aldrig spelat i allsvenskan, men det känns som allsvenskan fått ett uppsving i intresse. Det är stora spelare som vänder hem och det känns som det är ett bra tryck i intresset och bra drag kring publiken. Jag hänger med i rapporteringen en del.

Kommer flytta hem

– Vi som familj kommer med all sannolikhet flytta hem. Beroende på när det blir så kan jag utan tvekan tänka mig att spela i allsvenskan då, om jag känner att jag inte är klar med min karriär, säger Larsson. Då skulle jag se fram emot det.

Familjen Larsson – Sebastian, hustrun Tina och barnen Nellie och Saga – har sina rötter i Eskilstuna och släkten har även sommarboende på Västkusten.

– Eskilstuna är hemma. Både min och fru och jag är därifrån men det är 17 år sedan för mig och 14 år för min fru sedan vi bodde där. Vi har inte rotat oss eller har någon bostad klar att flytta hem till i Sverige. Men givetvis har vi mycket familj och vänner i de trakterna.

När Sebastian Larsson var yngre var IFK Göteborg klubben som han höll på.

Påverkar det ett eventuellt val när ni flyttar hem och om du ska spela i allsvenskan?

– Nej, det gör det inte. Jag har ingen stark koppling till någon förening mer än till IFK Eskilstuna, som spelar i division tre och där är det nog inte riktigt aktuellt att jag hamnar efter sommaren...

– Sådana saker är mer avgörande för andra spelare som för, säg Granen (Andreas Granqvist), som har en stark känsla för Helsingborg. Det har inte jag på samma sätt för någon svensk elitklubb.

Hur mycket spelar ekonomin in?

– Ekonomin är nog inte de primära i det här skedet av min karriär, säger Larsson. Det är nog på samma sätt som för Granen där, jag vet att han är väldigt nöjd med lösningen för honom själv men framför allt för hela familjens skull.

Akademi i eget namn

Sedan 2014 driver han ”Sebastian Larsson Fotbollsakademi” i hemstaden Eskilstuna och erbjuder tjejer och killar i åldern 13–14 år en extra träning i veckan oavsett klubbtillhörighet. Operativt ansvarig är Sebastian Larssons pappa, Svante.

– Jag var hemma en kort sväng förra helgen och då passade jag på att hälsa på alla killar och tjejer när de hade en träning. Jag blir gärna mer aktiv där men verksamheten i akademin har fungerat bra även under åren jag varit här i England.

– Det påverkar inte mitt klubbval om jag flyttar hem till allsvenskan. Jag har överhuvud taget inte funderat i banorna kring vad jag ska göra efter karriären. Jag ser inte det framför mig eftersom jag inte tänkt att sluta spela fotboll än på ett tag, säger Sebastian Larsson.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Förklaringen bakom märkliga bilden

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Sebastian Larsson

AIK Fotboll

Djurgårdens IF Fotboll

IFK Göteborg