– Jag får gåshud varje gång, det är som magi

FOTBOLL

Zlatan om sin enorma kärlek till sönerna Maximilian och Vincent

1 av 4
FOTO: MAGNUS WENNMAN

Zlatan Ibrahimovic. Många, många tycker om honom. Alla tycker något om honom. Men vad tycker Zlatan om olika saker som mat, mode, kvinnor, tv, sina barn, semesterställen, arenor, medspelare, tränare och medier? Svaren får du nedan.

Få personer väcker så mycket känslor och åsikter som Sveriges största fotbollsstjärna, tillika en av våra största idrottare genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic. Italienska Gazzetta dello Sports veckomagasin SPORTWEEK publicerar i dag en exklusiv intervju med Inter-stjärnan. Där berättar han öppenhjärtigt om sin syn på många saker. Sportbladet har som enda svenska tidning i förväg fått ta del av intervjun. Så håll till godo: Zlatan bakom kulisserna.

■Modet

– Jag hänger inte med särskilt mycket, så jag kan inte säga att jag är jätteuppdaterad. Det är min tjej Helena, som har koll och om vi går ut tillsammans och shoppar väljer hon även mina kläder. Jag klär mig efter vilket humör jag är på på morgonen: jag kan gå i pyjamas eller något enkelt eller, om jag är på det humöret, sätter jag rentav på mig något riktigt elegant. 

En sak som är säker är att så fort du kommer in i omklädningsrummet vet du om du klätt dig rätt eller fel för kommentarerna haglar. Förebilden där? Olivier Dacourt. Jag har aldrig sett honom välja fel kläder, eller sätta ihop fel saker, eller ha fel acessoarer. Han är helt enkelt perfekt klädd.

■Kvinnorna

– Det viktigaste är att en tjej är trevlig och verkligen inte för allvarlig. Det värsta är om hon är falsk. Det har hänt att kvinnor ”nosat rätt på dig”, att de gjort sina beräkningar. Det är något som jag verkligen hatar.

■Sönerna

Zlatan berättar öppenhjärtigt för Sportweek om sin enorma kärlek till sönerna Maximilian och Vincent, 2,5 respektive 1 år.

– Jag njuter verkligen varje sekund som jag är med dem. För tyvärr ser jag dem inte så mycket som jag skulle vilja. Det är förstås tråkigt att på ett sätt  missa delar av deras första tio år i livet. Framför allt för att varje gång jag tittar på dem tänker jag samma sak: 

”Zlatan, det här har du gjort, det är dina barn, en del av dig”. 

– Jag får gåshud varje gång, jag kan inte förklara det, det är som magi. 

– Om det är något jag inte gillar? När man kommer hem ibland och är trött och de väsnas och för liv, men det är en tanke som bara finns där något ögonblick för hur kul vore det om det inte var även lite stök?

■Maten

– Allt som Helena lagar. Hennes paradnummer är äppelpaj men hon håller och specialiserar sig på cross over nu och gör en massa gott. Om vi går ut och äter käkar vi ofta sushi. Italiensk mat? Det äter jag nästan bara på  Pinetinan (Inters anläggning). Det enda som jag verkligen inte gillar är kött med fett i, det äcklar mig verkligen.

■Tv

– Jag tittar inte särskilt mycket. Hemma har vi satt upp parabol för jag tycker om att kunna se de svenska kanalerna och höra på mitt eget språk vad som händer i mitt land. 

Zlatan säger också till Sportweek att han tycker att de italienska sportprogrammen är överdrivna.

– De håller ju på i två, tre timmar och pratar om samma fråga eller händelse, till och med tio minuter är för mycket. Ofta är det inte ens särskilt viktiga grejer. Det är klart att de som älskar fotboll kan ha ett behov av det här. Men jag zappar oftast till en annan kanal.

■Semestern

– Lite nöje och avkoppling, mer begär jag inte. Jag har alltid valt att åka till havet, jag älskar att titta på det och det är ingen slump att mitt hus som jag köpt i Sverige ligger mer eller mindre på stranden. 

– I julas var jag för första gången i St Moritz och då upptäckte jag för första gången fjällen och gillade det med. 

– Om man ska få mig missnöjd ska man däremot ta med mig på semester där det är rörigt och mycket liv och folk är på mig. Jag blir galen om jag inte känner mig fri och det är också därför som jag även i Milano går ut på stan väldigt lite. 

■Medierna

– I början av karriären är journalisterna viktiga och du behöver dem, medger Zlatan, men säger också, utan omsvep:

– När du sen når en viss nivå kan du klara dig utan att ha ett bra förhållande med media.

Zlatan säger också till Sportweek att han är en ”rak person” som inte drar sig för att säga vad han tycker.

– Som den gången i Parma, scudetto-dagen med Inter (då Zlatan avgjort). Alla väntade sig att jag skulle göra en massa intervjuer men jag gick istället ut från omklädningsrummet och sa bara:

”Ni snackar, jag gör mål”.

– Jag hade pinat mig själv dag ut och dag in i gymmet för att komma tillbaka, under en lång tid, medan de bara skrev och snackade en massa skit. 

■Lagkamraterna

– Jag gillar de som är ärliga och som respekterar mig. De som jag inte tycker om är alltså de som visar sig vara falska, som låtsas vara på ett sätt och sen tvärtom är på ett annat sätt. Jag kan inte säga att det finns en idealisk lagkamrat, alla är så olika. Maxwell, till exempel, är en nära vän, men han är för snäll. Han kan berätta hur många gånger jag sagt åt honom ”du måste bli lite elakare. Inte på planen men som person”. 

■Tränarna

– Jag har inga problem med tränare med stark personlighet. Tvärtom märker jag att bråk och att bli behandlad illa kan fungera ibland. Alla har ju också sitt sätt att vara tuffa på.

Zlatan berättar för Sportweek att han i Ajax upplevde att Adriaanse aldrig pratade med honom utan att det var bara med Beenhakker han kunde prata. 

– Men jag tänker att om en tränare och jag inte går helt ihop och han ändå gillar mig, på så sätt att han låter mig spela, då betyder att jag verkligen är bra.

■Domarna

Zlatan berättar för Sportweek att han ”avskyr” att det inte lyckas för honom att prata med dem, att han avskyr när han söker kontakt och de inte låtsas höra.

– Jag har försökt på alla möjliga sätt, först felaktiga och på senare år tror jag mer rätta, men inget fungerar.

Zlatan säger också att de italienska domarna är bra men saknar något för att nå toppklass. 

■Arenorna

Som vanligt drar sig inte Zlatan för att tala klarspråk och säger till Sportweek att han tycker att Italien måste ta tag i sina arenor.

– I Italien finns det max tre, fyra stycken verkligt fina. Det är inte som i England och Spanien. Italien skulle behöva ordna ett EM eller VM och rusta upp dem allihop. 

– Jag gillar Olympiastadion i Rom för att det är en stor plan och stor publik. Med Meazza (San Siro) gillar jag atmosfären, som är speciell.. 

– De har förresten en annan mentalitet i England också, helt klart. Om du orsakar en frisparkar här har du tur om de visslar åt dig, där däremot fortsätter de att sjunga ...

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A