Allsvenskans tio hetaste spelare

Foto: Rasmus Elm.
FOTBOLL

Allsvenskan är halvvägs.

Men Sportbladets Mattias Larsson går hela vägen in i kaklet och tar mitt i vändningen tempen på vår favoritfotbollsliga.

Vem är hetast?

Här kommer svaren.

1. Rasmus Elm, Kalmar

Han är stensäker från straffpunkten, dundrar in supermål från distans och briljerar över hela planen. Det enda som går att ifrågasätta kring Rasmus Elm är om flytten går till Premier League eller La Liga. Yngste bror Elm är allsvenskans absolut bästa spelare just nu – och då är faktiskt Henrik Larsson inräknad. Svensk fotboll kommer att ha stor glädje av Rasmus i många år framöver. Sportbladet.se bara bockar och bugar.

2. Wanderson Do Cormo, Gais

Delar skytteligaledningen med Tobias Hysén. Det är bara det att Hysén lirar för serieledarna medan Wandersons Gais ligger på nedflyttningsplats. Brassen kan komma att säljas vilken dag som helst. Problemet för Gais är att man i så fall säljer sin allsvenska plats på samma gång.

3. Iván Obolo, AIK

Det går inte att underskatta ”Ivan den förträffliges”betydelse för AIK. Laget är med i guldstriden, argentinaren har flest mål och flest assist i laget och hela AIK:s spel är uppbyggt kring Obolo. Om Obolo försvinner så försvinner också AIK:s guldchanser.

4. John Alvbåge, Örebro

ÖSK-keepern har inte gjort flest räddningar, han har inte bäst räddningsprocent och han har inte hållit flest nollor. Men den här gången kan vi skita i statistiken. John Alvbåge är allsvenskans hetaste målvakt och en väldigt stor anledning till att ÖSK är med och nosar på Europaplatserna. Så det så.

5. Emir Bajrami, Elfsborg

Drömmål mot Djurgården förra helgen och succé i U21-EM. Emir Bajrami är snabb i både ben och käft, vilket gör honom till en av årets största allsvenska profiler. Precis som många av lagkamraterna i U21-landslaget ryktas Bajrami vara på väg utomlands. Kul för honom. Men allsvenskan blir en lite tråkigare plats utan Emir.

6. Tobias Hysén, IFK Göteborg

Hysén Jr flyttade hem från det hårda klimatet i England. Nu är han plötsligt skyttekung och på väg tillbaka ut i Europa. Även om det är ett tag sedan Tobbe målade i allsvenskan så är han en stor anledning till att ett skadesargat IFK klamrar sig fast som etta i allsvenskan.

7. Jonas Henriksson, Häcken

Sett till de senaste två månaderna är Häcken fyra i allsvenskan, bara två poäng bakom Kalmar som är formstarkast. Och hetast i Häcken (man kan bara älska den inledningen på en mening) är Jonas Henriksson som gjorde alla tre målen i 3–1-segern mot Örebro i måndags.

8. Rasmus Jönsson Helsingborg

Det är ett rätt tungt ok att bära när Henrik Larsson säger att man är den bästa unga avslutare han spelat med. Men vad bryr sig Rasmus Jönsson om det? Han har gjort sju mål och två assist och visar att det finns en framtid för Helsingborgs IF även utan Mr Larsson.

9. Teddy Lucic, Elfsborg

När han till och med blir matchhjälte (mot Djurgården i söndags), det är då man börjar undra vad som ska stoppa Teddy Lucic från att vinna SM-guld med sitt Elfsborg. Att Haglunds gäng släppt in minst mål i allsvenskan (10) beror till stor del på mittbacksgeneral Lucic som 36 år gammal har seriens högsta lägstanivå. Respekt.

10. Stefan Selakovic, Göteborg

”Sella” verkar en gång för alla ha kommit över skattehärvan under vilken han aldrig nådde full kapacitet. Nu är hallänningen som född på nytt och med sin speed och fina

speluppfattning leder han den allsvenska passningsligan. Sju målgivande passningar från Selakovic vittnar om att IFK kommer att utmana om guldet långt efter att sommaren tagit slut.

ARTIKELN HANDLAR OM