Spanien fortsätter att imponera

Foto: Spaniens Carlos Marchena är huvudet högre än Saudiarabiens Nawaf al-Temyat.
FOTBOLL

Kaiserslautern (TT-Reuters)

Spanien blev som väntat för svårt för Saudiarabien i den sista gruppspelsmatchen i grupp H. Spanien vann med 1–0 och tog hem gruppen på maximala nio poäng. Och nu höjs förväntningarna på laget som så sällan lyckas i stora turneringar.

Förutsättningarna inför matchen var glasklara. Bara seger gällde för Saudiarabien för att fortfarande ha en teoretisk chans att nå åttondelsfinal.

Redan klara Spanien valde att vila samtliga spelare som startat i de två inledande segermatcherna.

Nu spelade det emellertid ingen roll.

Saudiarabien, som kom till matchen efter 0–4-smällen mot Ukraina, såg ut att ha gett upp hoppet om vidare spel i turneringen direkt från start. Spanien var överlägset och tilläts trilla boll medan ointresserade saudier tittade på. 1–0-ledningen i halvtid var i underkant och endast en storspelande Mabrouk Zaid i Saudiarabiens mål höll nere siffrorna.

– Matchen var inte särskilt betydelsefull eftersom vi redan hade kvalificerat oss men det var en möjlighet för de andra spelarna att imponera, sade matchhjälten Juanito efter matchen.

Betis-försvararen gjorde i den 36:e minuten sitt andra landslagsmål i karriären.

Arsenals mittfältare Jose Antonio Reyes slog en briljant frispark från vänsterkanten och Juanito hade bara att sätta dit skallen.

Spanien höjde sedan tempot i den andra halvleken och hade bud på flera mål. Kantspringarna Reyes och Joaquin hade flera bra chanser inför ögonen på bland andra Spaniens kung Juan Carlos, men målen uteblev.

Spanien, som inte tagit sig förbi en kvartsfinal i VM sedan 1950, har imponerat så här långt och kanske är den 56 år gamla förbannelsen på väg att brytas. Det tror åtminstone Reyes.

– Jag tror att folk kan förvänta sig mycket mer från oss. Det här är bara början, sade Arsenalmittfältaren efter matchen.

Men först gäller det att överleva åttondelsfinalen där tvåan i grupp G väntar.

TT