Snygg allsvensk sorti för Gif Sundsvall

FOTBOLL

Högman: Ett viktigt avstamp

Gif Sundsvall gjorde en snygg sorti ur allsvenskan efter sex år – seger över Örgryte IS med 3–2 (2–0).

– Ett viktigt avstamp inför nästa års spel i superettan. Vi visade att vi hade den moraliska styrkan att avsluta allsvenskan på ett bra sätt, sade Gif-tränaren Anders Högman.

Foto: Sundsvalls tränare Anders Högman ser 3–2-segern mot Örgryte som ett viktigt avstamp inför nästa års superettaspel.

Med ny tränare norrmannen Jan Halvor Halvorsen och ett nytt spelsystem skulle Sundsvall ta allsvenskan med storm. Det nya spelsystemet fick Halvorsen successivt avveckla innan han till slut tvingades avveckla sig själv.

När Halvorsen gav upp fick assisterande tränaren Anders Högman ta över – bytet skedde för sent anser många av Sundsvalls anhängare.

Bra facit för Högman

När facit skrivs så är det bara att konstatera att så är fallet. Sedan Högman tog över har Sundsvall spelat hem 11 poäng på åtta matcher, på de första 16 matcherna förmådde Sundsvall bara ta 14 poäng.

– Vi har framför allt fått ordning på försvarsspelet. Vi har ju hållit nollan i fyra av de åtta matcherna i allsvenskans avslutning, sade Sundsvallstränaren, som nu tar ett kliv tillbaka igen.

– Jag tror att jag gör störst nytta i den assisterande tränarrollen, säger Högman.

Gif-ledningen har förhoppning om att kontrakterat en ny huvudtränare inom en månad.

Sundsvalls spelare visade än en gång upp en stor vilja i spelet på hemmaplan. I första halvlek fick Örgryte slita hårt för att freda sig. Sundsvalls löpstarka spelare tog sig gång på gång fram till fina lägen – och målen kom också.

1–0 i 16:e minuten genom Mikael Dahlberg fint framspelad av den kanadensiske landslagsmannen Ali Gerba.

I den 30:e minuten ökar backen Mikael Lustig på ledningen till 2–0 då han med foten styr in ett tungt skott från Tobias Eriksson.

Sundsvalls målfest fortsatte i andra halvlek då Tobias Eriksson vräkte in ett skott i förbi målvaktsdebutanten Axel Wibrån i Örgrytes mål.

Ailton prickade rätt igen

Efter 3–0 mattades Sundsvalls offensiv av och Örgryte kunde snygga till resultatet genom två mål inprickade av Erik Johannesen och Öis skyttekung Ailton Almeida – Ailtons 13:e allsvenska mål den här säsongen och han delar bronsplatsen i allsvenska skytteligan med Hasse Berggren i Elfsborg.

– Vi hade målsättningen att avsluta säsongen med en seger och bli bland de sju bästa i tabellen. Men vi lyckades inte mobilisera den vilja och den fart som hade krävts för att besegra Sundsvall i dag, konstaterade Örgrytes tränare Zoran Lukic som nu fick se sitt Öis sluta på nionde plats i allsvenskan.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM