"Zlatan har inte blivit fulare, men man är inte så förälskad längre..."

FOTBOLL

TURIN

Turin var en märklig stad att landa i. Polisen har fest utanför Zlatans port, och i luften hänger grå fukt och tvekar.

Ett hårt regn är på väg mot Juventus.

Men först ska de bli mästare.

Ibland kan man luras att tro att Turin är en vacker stad, men det här är inte en sådan helg. Det är Fiat-avgaser över färglösa gator och ett regn som konstant hytter med näven utan att slå till.

Utanför Juventus-butiken på Via Garibaldi sitter samma gamla affisch kvar som funnits där hela säsongen. Gigi Buffon, Zambrotta, Zlatan Ibrahimovic och Fabio Cannavaro står mot en obestämt svart bakgrund och ser hårda ut. Zlatan står längst fram.

Inne i butiken, och i skyltfönstren, är det annorlunda mot när jag var här senast.

Det är en enda spelare som lyfts fram, en enda tröja som syns överallt, bara ett enda namn som tillåts sticka ut. Alessandro Del Piero. Il Pinturicchio. Ikonen.

Det är kanske inte så konstigt. Alex utsågs nyligen till månadens spelare, men framför allt står han mer än någon annan för vad Juventus vill vara. Eleganta, fläckfria, pålitliga vinnare. Behovet av den bilden har aldrig varit större än nu.

Efterskalv eller förskalv, Zlatan?

Alla de tre stora sporttidningarna öser på för fullt om den stora skandalen. Gazzettans ledare rubriceras "Toppen av ett isberg". Det skrivs om "Moggis jordbävning".

I Zlatan Ibrahimovics fall är det svårt att avgöra om det rör sig om efterskalv (efter bråket med Vieira, kontraktsförhandlingarna), eller förskalv (inför vad utredningarna kommer att visa).

På Piazza Castello, nedanför den stukade Flamingons lyxlägenhet, håller polisen en festival mitt i allt det gråruggiga. Jonglörer, antikverade polisbilar, hästar, lotterier. Små barn, mest pojkar, rör sig bland konstaplarna med lyckligt uppspärrade ögon.

För Zlatan är lyckan bara 90 minuter bort. Juve möter Palermo på Delle Alpi i eftermiddag, biljetterna sålde slut i går och enligt de senaste uppgifterna kommer Mister Capello återigen att ge Zlatan en sådan där faderlig nick av förtroende. Ryktet säger att "Ibra" spelar från start tillsammans med David Trezeguet.

Det är förstås en av de viktigaste matcher han någonsin spelat.

För lo scudetto, naturligtvis (Milan är bara tre poäng efter), men också för att kunna distansera sig från allt den smuts och skit som Lucky Luciano Moggi hällt över både Juventus och Zlatan.

I dag kommer fansen att fylla Delle Alpi, och det är inte särskilt vanligt. De är där för att visa sitt stöd för klubben och laget, och jag vill inte tänka på hur reaktionerna blir om de skulle svika sina tifosi där också.

"Det är som med en flickvän"

Jag pratar med Federico, en 23-årig juventino med Dolce&Gabbana-keps, som aldrig missar en hemmamatch. Han är lika kluven som alla andra. Å ena sidan är Juventus utsatt för en smutskastningskampanj, å andra sidan är han trött på att Moggi alltid gör sig ovän med alla. Å ena sidan tror han att allt är överdrivet, å andra sidan plågas han av att inte ha några argument kvar när hans Inter-polare anklagar hans klubb för fusk.

Och Zlatan?

- Det är som med en flickvän. Man kanske inte är så förälskad längre, men han har inte blivit fulare än förut. Det kanske bara är en kris i relationen.

Federico skrattar när han säger det, och om Juventus säkrar titeln i dag eller om en vecka kan kanske laget och spelarna klara sig helskinnade genom en storm av anklagelser och utredningar. Förbundet ska utreda allt Lucky Luciano gjort, två åklagare i Rom utreder hur korrumperande länken mellan Moggi Sr och hans son Alessandro - bas för Gea, Italiens största agentfirma - egentligen är.

På Rai Dues Sabato Sprint, ett av alla dessa debattprogram om fotboll med bystiga värdinnor och gråhåriga män, rullar arkivbilder av hur en skrattande Zlatan tar Luciano Moggi i hand. Juve-lojala Turin-tidningen Tuttosport skriver om Juventus motattack och Moggi själv vägrar bryta klubbens presstystnad med mer än ett kort "è tutto a posto", "allt är i sin ordning".

Jag tillbringar kvällen på en osteria, med en rustik meny och Der Spiegels fenomenala VM-bilaga. Just då känns det verkligen som att allt är så, helt i sin ordning.

Men i dag spelar Zlatan för guldet och publikens kärlek, samtidigt som hans svartvita värld är på väg att rasa.

I klubbshopen säljer de Juventus-plåster, tjugo stycken för fem euro. Jag köper ett paket. Man vet aldrig vilka sår som behöver plåstras om när regnet kommer.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM