Omgivningen är stor, pampig och bedövande praktfull

Foto: UPPSTÅNDELSE I BREMEN Henke har landat. Det uppskattas av såväl borgmästaren som de lokala Barca-fansen.
FOTBOLL

BREMEN

Den nordtyska Hansastaden sa välkommen till svenska VM-laget med röd matta på flygplatsen och en fullständigt bedövande rhododendronprakt i parken utanför hotellet.

Blommorna i lila och rosa, i rött och gult, och man säger mig att här lär växa 500 av de runt tusen arter som finns i hela världen.

Som Jens Böhrnsen, borgmästaren, skriver i lördagens specialutgåva av tidningen BILD:

"Hjärtling välkomna i Bremen!"

För två år sedan i portugisiska Cascais var det bougainvillan i rött, cerise och lila som välkomnade svenskaEM-laget vid Hotel Quinta da Marinha.

Nu 2006 i Bremen är det all slags rhododendron som istället bländar VM-laget utanför Park Hotel, bara fem minuters promenad från Bremens järnvägsstation.

Stor och pampig är omgivningen.

Litet, trångt och futtigt utmed ett rödvitt plastband blir det när Lasse Lagerbäck och Roland Andersson och spelarna Mellberg, Alexandersson, Edman och Stenman kommer ned till dammen, Hollersee, för att, som det så vackert heter, "göra press".

Backar alla fyra - som om man ville signalera att även idag går vi i försvarsställnijng mot sensationspressen.

Men så blir det inte. Tvärtom spänner Lagerbäck ögonen i den reporter som försöker få honom att gå vidare på utfallet mot den i Sportbladet avslöjade hemliga träningen:

- Inga mer kommentarer! Jag har sagt det jag tycker.

Istället flyttas nu fokus framåt till VM-premiären i Dortmund nästa lördag mot - ja, mot vilka...

T&T? Trinidad & Tobago? Trinidad? Trinidad och Tobago? TT?

Trinidadiska eller tobagiska

Dags att sortera begreppen, och det gör man i vår bransch lättast genom att konsultera språkvårdarna på TT.

Där vill man att vi kallar landet Trinidad och Tobago. Invånarna är antingen trinidadier eller tobagier, och ska vi använda ett adjektiv om de människor, som i går 3-0-föll mot Tjeckien, så är de antingen trinidadiska eller tobagiska.

Werder Bremens hemstad kom - trots sina 668 000 invånare - inte med bland de tolv VM-arrangerande städerna.

På den öppna platsen framför järnvägsstationen, Bahnhofsvorplatz, arbetas ändå med att iordningsställa stadens eget VM-stadion: Die Südkurve. 3500 kvadratmeter, 641 övertäckta sittplatser på en läktare som just håller på att skruvas ihop, 2200 ståplatser plus en 40 kvadratmeters vit duk där samtliga 56 VM-matcher kommer att visas.

Tre Kronor hälsas välkomna

FUSSBALLFIEBER är ordet, och det är en hetta som går att ta på.

Lite lustigt, förresten, att man härnere kallar vårt fotbollslandslag för - "Tre Kronor"...

Uttrycket, det svenska, ser jag i tysk text både på Werder Bremens hemsida och i BILD:s Bremen-edition.

På planet mellan Arlanda och Hamburg hamnade jag intill Olle Anfelt, beteendevetare i Sveriges Olympiska Kommitté och också känd som byggmästaren bakom Örebro Volleys nio SM-guld.

SOK-Olle är på väg till Luhmühlen, till Janne Jönssons fälttävlanslandslag med bland andra Linda Algotsson och Magnus Gällerdal. Båda red för övrigt felfritt på lördagens hinderritt i terräng och ligger sjua och nia inför söndagens banhoppning.

"Alltför lätt belastning"

Anfelt har sin arbetsplats i ena Stadion-tornet, och han har därför senaste veckan kunnat studera fotbollslandslagets träning.

Den ger han inte mycket för:

- Alltför lätt belastning. Och då jämför jag med hockeygrabbarna som jag levde nära under OS senast.

I dag är det i alla fall dags för första träningen i VM-landet. För dej som råkar vara i närheten: Weser-stadion, Platz 11, klockan 11.30.

Läs också:

Lasse Sandlin