Här tränar han - i hemlighet

FOTBOLL

Ljungbergs VM-form specialslipas på gym

1 av 2 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
på egen hand När resten av landslaget tränade på Stockholms Stadion i går begav sig Fredrik Ljungberg till ett närliggande gym för att rehabträna.

Vila, behandling, ett vadskydd och speciellt utformad styrketräning.

Det är receptet som ska få Fredrik Ljungberg, 29, i VM-form.

När landslaget tränade på Stockholms Stadion dök Arsenalstjärnan överraskande upp bland vanliga tränande på ett gym i går.

Fredrik Ljungberg och Henrik Larsson fick ledigt från landslaget från och med onsdag förra veckan.

Men till skillnad från Larsson var inte Ljungberg med på fotbollsträningen vare sig i söndags, när landslaget återsamlades, eller i går på Stockholms Stadion.

Mittfältaren tränade i stället på egen hand.

- Han körde lite lugnare i söndags med naprapaten Johan Allgulander, det handlade mer om att komma i gång, säger landslagets fysiolog Paul Balsom.

De första dagarnas vila var nödvändig för att Ljungberg på ett någorlunda sätt ska kunna bli av med den värsta smärtan i foten från sitt hälben, en skada som det inte går att rehabiliteringsträna sig frisk ifrån.

Enbart vila och behandling med massage och ultraljud kan eventuellt hjälpa.

Den svenske superstjärnan rehabtränar i stället, enligt vad Sportbladet erfar, för att förebygga nya problem med sina vader.

Eget träningsprogram

När övriga landslaget fotbollstränade på Stadion i går dök Ljungberg upp, tillsammans med Paul Balsom, på nyöppnade träningsanläggningen SATS Stadion i centrala Stockholm.

Bland övriga vanliga motionärer körde Arsenalstjärnan ett speciellt träningsprogram för bålstabilitet som han fått med sig från sjukgymnasterna i Londonklubben.

- Han körde väldigt tufft på cykeln en halvtimme. Ren kondition eftersom han inte får belasta foten. Sedan kör han mer allmänt på gymmet. Han har ett program som han också kör i Arsenal med förebyggande träning och övningar bland annat för bålstyrkan, säger Balsom.

Bålträningen kompletteras också med cirkulationsträning för vaderna för att bygga hållfasthet och uthållighet i muskeln.

Tidigare i vår har Ljungberg haft återkommande problem med vaderna.

- Jag har haft två bristningar och aldrig låtit dem läka ordentligt. Därför spelar jag med speciella skydd för vaderna, förklarade Ljungberg vid landslagssamlingen på Gotland.

Ska ge friskare Freddie

Sammantaget ska de olika behandlingarna ge en friskare och bättre förberedd Ljungberg än till VM i Japan och Sydkorea för fyra år sedan, där nyckelspelaren missade de två avslutande svenska matcherna.

- Skadorna är inte alls samma sak den här gången. Nu behövs det ingen operation, utan bara vila. Det är inte alls samma dignitet, säger Ljungberg.

I dag blir det ytterligare ett pass med individuellt anpassad träning för honom.

Under kvällen fattas sedan beslut om Fredrik Ljungberg åter kan börja träna med övriga landslaget i morgon.

Så "pinas" Ljungberg på gymmet

Michael Wagner, Stefan Holm, Johan Flinck