– Jag tycker inte att jag var speciellt ”röten”

FOTBOLL

Anders Svensson svarar på kritiken efter fiaskot i VM-premiären

1 av 2 | Foto: KRITISERAD Anders Svensson ställdes mot väggen under söndagens presskonferens i Bremen.

BREMEN

Landslagsledningen valde Anders Svensson som offensiv mittfältsspets.

Ett val som kritiseras i Sportbladet – och där krönikör Lasse Sandlin nu vill se Kim Källström i elvan mot Paraguay.

”Vår nya ledargestalt måste spela mot Paraguay”, skriver Sandlin.

– Jag tycker inte att jag var speciellt ”röten” i går, säger Svensson.

Sverige mötte ett extremt tätt, defensivt Trinidad och Tobago i VM-premiären – utan vapen att dyrka upp mittfältslåset. Efter 0–0 och ett svidande resultat kritiseras Anders Svensson hårt.

Sportbladet ger den offensive mittfältaren en etta i betyg, med omdömet ”Sluta alibispela och få fart på fötterna”. Krönikör Lasse Sandlin vill inte ha Elfsborgs-spelaren på den offensiva mittfältsplatsen mot Paraguay.

”Anders Svensson hamnade i konstiga positioner, ofta för långt bak, och hans kvalitet som passningsspelare såg vi inte mycket av. Dessutom är Anders klart störd av diskussionen - "Kim eller Anders ?" - och när han till och med går ut och gnäller offentligt om olika tidningars omröstningar i frågan, så borde en lyhörd lagledning allt ha tagit till sig dom missljuden.”

Sandlin skriver vidare att Kim Källström måste in från start:

”Vår nya ledargestalt måste spela mot Paraguay”.

Dagen efter öppningen gav Anders Svensson sin syn på matchen – och kritiken.

– Det var trångt. På min yta låg de i stort sett med minst två spelare hela tiden, vilket gjorde det väldigt svårt att få något tillbakaspel, för att jag sedan skulle kunna lägga en avgörande djupledsboll.

– I andra halvlek pratade vi om att jag skulle dra ned mer, så att jag kunde få bollen själv eller att jag fick med mig nån av deras killar. Sedan kom utvisningen direkt, men när ytorna öppnade sig fick jag själv tyvärr inte vara med....

I den 62:a minuten plockade Lasse Lagerbäck ut Svensson, i ett byte där Marcus Allbäck placerades på topp och med Henrik Larsson tillbakadragen som offensiv spets.

– Jag blev oerhört besviken över att bli utbytt, speciellt eftersom det öppnat upp sig. Är det någonting som är min styrka så är det ju att trä in lätta bollar mot ett samlat försvar. Jag blev besviken för jag kände att det äntligen hade blivit en matchbild som kunde passa mig.

Har Lagerbäck sagt något om bytet?

– Nej.

Vad tycker du själv om din insats?

– Jag skulle inte ge mig mer än godkänt – men jag tycker inte att jag var speciellt ”röten”. Jag vinner ändå lite boll och serverar Ljungberg och hittar in med några klara bollar på Zlatan och Henke.

Hur har kritiken påverkat dig?

– Visst, jag är en mentalt stark spelare och har klarat av det – men de påhoppen som har varit knäcker självförtroendet på vem som helst. Därför har jag valt att inte läsa några tidningar.

Svensson tänker nu kriga för att få nytt förtroende i den andra gruppspelsmatchen.

Hur ser du att flytta ut på en kant?

– Jag vet inte alls, jag kör på så får vi se om jag får spela.